Nieuwe controverse rondom IJzerwake: Ieper weigert vergunning voor de Kameraadschapsavond met gastspreker Dries Van Langenhove

Ieper weigert voor de tweede keer een vergunning voor een evenement georganiseerd door de IJzerwake, dit keer een ‘Kameraadschapsavond’ met Dries Van Langenhove als gastspreker. De organisatie lijkt echter vastbesloten om door te gaan met hun plannen, ondanks het ontbreken van de benodigde goedkeuringen.

In het oog van de storm

3 augustus 2023, de stad Ieper zit opnieuw midden in een controversie. Het stadsbestuur weigert categorisch een vergunning voor een bijeenkomst georganiseerd door de IJzerwake, met de controversiële figuur Dries Van Langenhove als gastspreker. Desondanks gaat de organisatie onverminderd door met het promoten van hun evenement.

Van Frontnacht tot Kameraadschapsavond

In de schaduw van de herdenking van de gebroeders Van Raemdonck in Steenstrate bij Ieper, organiseert de IJzerwake jaarlijks een nationalistische manifestatie. Dit evenement, een radicaal Vlaamse afsplitsing van de IJzerbedevaart in Diksmuide, vond vorig jaar plaats te midden van tumult na de aankondiging van het extreemrechtse muziekfestival Frontnacht. Het geplande festival, met groepen die banden hadden met neonazisme en neofascisme, werd al snel door het stadsbestuur afgewezen. Dit leidde tot de oprichting van een ‘Vredescharter’ met antidiscriminatieregels en andere voorwaarden voor alle evenementen in Ieper.

Een onvergetelijk weekend in het verschiet?

Dit jaar probeert de organisatie van de IJzerwake de leegte van Frontnacht op te vullen met een ‘Kameraadschapsavond’. In hun woorden: “We streven ernaar om van de IJzerwake het grootste nationalistische treffen te maken. Via een tweedaags concept willen wij een zo breed mogelijk aanbod creëren zodat jong en oud de IJzerwake kan ervaren als een onvergetelijk weekend.” Maar ondanks de sierlijke taal en de belofte van een avond vol strijdliederen en dans, is de vergunning van het stadsbestuur opnieuw uitgebleven. De organisatie van de IJzerwake lijkt echter onverstoorbaar. Ondanks het ontbreken van een officiële vergunning, wordt er nog steeds reclame gemaakt voor hun Kameraadschapsavond.

( Tekst door Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *