Nieuw nierdialysecentrum opent zijn deuren in voormalig zwembad ‘De Kupe’ te Diksmuide

Het Jan Yperman Ziekenhuis heeft een nierdialysecentrum in Diksmuide geopend, waardoor lokale patiënten zoals Eric Buyle tijd besparen op hun wekelijkse behandelingen.

In een vernieuwende stap heeft het Jan Yperman Ziekenhuis een nierdialyseafdeling gevestigd in het vroegere zwembad ‘De Kupe’ te Diksmuide. Lokale inwoners hoeven niet meer de reis naar Ieper te ondernemen voor hun behandelingen. Eric Buyle, 75, uit Diksmuide, deelt dat hij door deze verandering ongeveer zes uur per week bespaart.

De transformatie van ‘De Kupe’ van zwembad tot medisch centrum kwam tot stand door een overeenkomst tussen de stad Diksmuide en het Jan Yperman Ziekenhuis. Deze ontwikkeling biedt een nieuw en specifiek medisch aanbod aan de lokale bevolking. De introductie van dialysebehandelingen en nierziektebehandelingen vormt hierbij het begin. In de toekomst kan men ook radiologie en andere disciplines verwachten.

Nabijheid van zorg

Het belang van de nieuwe faciliteit is niet te onderschatten. Mensen met geavanceerde nieraandoeningen kunnen nu hun onmisbare dialysebehandelingen dichter bij huis ontvangen. Volgens Kristel Dekeyzer, hoofd van de Nierziekten-afdeling, vereist een dialysebehandeling een aanzienlijke tijdsinvestering: patiënten ondergaan deze behandeling bijna hun hele leven, drie keer per week, waarbij elke sessie 3 tot 4 uur duurt.

Eric Buyle benadrukt het gemak van de nieuwe locatie. “Ik hoef nu niet meer naar Ieper te reizen voor mijn behandelingen. Het is een korte wandeling naar ‘De Kupe’, en de omgeving is vertrouwd met dezelfde medische professionals. Mijn kwaliteit van leven heeft een boost gekregen.”

Behoeften en toekomstvisie

De stijging in de behoefte aan nierdialyse in de regio is een weerspiegeling van nationale trends. Er is geconstateerd dat deze therapie, die als essentieel wordt beschouwd, beschikbaar moet zijn binnen een straal van 10 kilometer voor elke patiënt. Met een vergrijzende bevolking neemt de vraag jaarlijks toe. Frederik Chanterie, algemeen directeur, vermeldt de investering van bijna 6 miljoen euro in het Medisch Centrum Diksmuide als een teken van hun toewijding aan de lokale bevolking.

Tekst door Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.