Nieuw dierenasiel in Oostende: een mijlpaal voor dierenwelzijn

Stad Oostende en het Blauwe Kruis van de Kust zijn overeengekomen een nieuw dierenasiel te bouwen, ondersteund door aanzienlijke financiële bijdragen van de stad en omliggende gemeenten. Dit historische besluit weerspiegelt een diepe toewijding aan dierenwelzijn en een stap voorwaarts in de zorg voor zwerfdieren in de regio.

Oostende, 18 november 2023 – In een baanbrekende stap voor dierenwelzijn heeft de stad Oostende samen met het Blauwe Kruis van de Kust besloten om een nieuw dierenasiel op te richten. Deze ontwikkeling markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van de zorg voor dieren in de regio.

Historisch besluit voor Oostendse viervoeters

Stad Oostende, bekend om haar diervriendelijke beleid, heeft besloten haar jaarlijkse financiële bijdrage aan het dierenasiel aanzienlijk te verhogen. Dit weerspiegelt de toewijding van de stad aan het welzijn van dieren en het belang van goede zorg voor zwerfdieren. Met een doorgeeflening van 2,5 miljoen euro en een vervijfvoudiging van de werkingssubsidie naar 105.000 euro, zet Oostende een aanzienlijke stap vooruit in de ondersteuning van dierenwelzijn.

Samenwerking door de generaties heen

Sinds 1929 heeft het Blauwe Kruis van de Kust, opgericht door vooraanstaande Oostendenaars waaronder James Ensor, een cruciale rol gespeeld in de verzorging van zwerfdieren. De jarenlange samenwerking tussen de stad en het asiel weerspiegelt een diepgewortelde toewijding aan de zorg voor dieren in nood.

Een dringende noodzaak voor vernieuwing

Het huidige asielgebouw, dat niet meer voldoet aan de moderne eisen, heeft dringend een upgrade nodig. De toenemende behoefte aan ruimte en verbeterde faciliteiten voor de groeiende populatie dieren in het asiel, heeft geleid tot dit baanbrekende initiatief. Het nieuwe gebouw zal een veilige haven bieden voor honden, katten en andere dieren, met moderne voorzieningen die hun welzijn zullen waarborgen.

Regionale solidariteit

De omliggende gemeenten, waaronder Bredene, Gistel en Oudenburg, hebben ook hun steun toegezegd. Dit benadrukt een regionale solidariteit en erkenning van de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn. De komende weken worden cruciaal, met de ondertekening van samenwerkingsovereenkomsten en concrete plannen voor de toekomst van het asiel.

Vooruitzichten en verwachtingen

Dit nieuwe dierenasiel zal niet alleen een toevluchtsoord zijn voor dieren, maar ook een symbool van de collectieve inzet van de gemeenschap voor dierenwelzijn. Het is een belofte voor een betere toekomst voor alle dieren in Oostende en omstreken.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be