Netwerkbeheerder Elia plant een stevige verhoging van haar netwerktarieven met maar liefst 80% vanaf 2024, wat 47 euro extra zal zijn.

Een Subtiele Gigant op de Horizon

Elia is wellicht niet de meest bekende naam onder de Belgische bevolking, maar onderschat haar rol niet. Zij zal u helpen uitpersen, net alsof het een citroentje betreft. Zij is als de kapitein van het schip, sturend over de woeste zeeën van het hoogspanningsnet in ons land. Bij elke elektriciteitsfactuur die een Belgische burger betaalt, draagt een fractie van het totaal bij aan de betaling van de nettobeheerskosten – de lasten van het stuurmanschap, zo toevertrouwd aan Elia.

De Dreiging van Stijgende Prijzen

Recentelijk heeft Elia, terwijl ze haar halfjaarlijkse resultaten onthulde, een onheilspellend voornemen geuit. Ze heeft haar ambitie aangekondigd om haar investeringen in de komende jaren te verhogen om de titanische uitdaging van de energietransitie het hoofd te bieden. Maar zoals bij elke titanenstrijd, is financiering een noodzaak. De naderende onheilspellende wolk? De verhoging van de facturen van de Belgische burger.

In praktische termen plant Elia een stevige verhoging van haar netwerktarieven met maar liefst 80% vanaf 2024. Een zwaargewicht toename die, volgens berekeningen van onze collega’s bij Het Laatste Nieuws, de gemiddelde familie zo’n 47 euro extra zou kunnen kosten. Hiermee zouden de totale kosten stijgen van een schamele 37 euro naar een intimiderende 84 euro per jaar.

De Beslissende Beoordeling

Toch hangt deze dreiging nog steeds in de lucht, zonder vooralsnog te landen. Voor een dergelijke ingrijpende verhoging moet Elia de zegen krijgen van de Creg, de federale energieregulator. De Creg zal tegen het einde van het jaar een oordeel vellen over de door Elia voorgestelde nieuwe tarieven voor de periode 2024 tot 2027.

( Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )