Negen mensen zitten meer dan vier uur vast op 32m hoogte in Plopsaland De Panne

Om 17u15 startte voor negen mensen een bijzondere rit op de nieuwste rollercoaster Ride to happiness in Plopsa land De Panne. Juist na dd start liep het mis. Op het hoogste punt, zo’n 32m bover de begane grond bleven ze hangen. Wat een leuke rit moest worden werd een nachtmerrie.

Vier uur later zaten ze nog op 32m hoogte, ze trotseerden regen, en vooral veel wind. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, zelfs het medisch rampenplan was in gang gezet. Er stonden negen ambulances klaar. Een mug- ploeg en het ziekenhuis in Veurne stond paraat. Slachtoffer hulp en het Rode Kruis waren ter plaatse.

de brandweer kon niet hoog genoeg komen met de ladderwagen. Daarom moest er een grote kraan ter plaatse komen. Het speciale klimtean van brandweerzone Westhoek stond voor een zware taak. Ze moesten de negen mensen uit de gondels bevrijden en in een metalen kooi ndie aan de kraan vastging naar beneden brengen. Maar door de windstoten was dit zeer moeilijk.

eerst moesten ze de gondels vergrendelen want de gondels draaien en kantelen tijdens de rit. Daarna moeten ze de metalen kooi vastmaken aan de gondel omdan de mensen dan vastgemaakt moeten worden zodat ze veilig kunnen overstappen.

eerstd persoon werd bevrijdt om 21u40. Daarna ging het wat vlotter . Omstreeks 21u45 waren de eerste twee personen op de begane grond.

op de grond werden ze direct in de ambulance gebracht voor een eerste medische check up. Daarna worden ze overgebracht naar het ziekenhuis voor een grondig onderzoek.

In de gondels zitten kinderen en volwassenen.

op de foto ziet u dd ouders van de kinderen die begeleiding krijgen van slechtofferhulp.

omstreeks 23u30 was iedereen beneden. Ze werden naar 3 ziekenhuizen gebracht. AZ West in Veurne en AZDamiaan en Seruis in Oostende

De Oorzaak

Plopsaland-CEO Steve Van den Kerkhof sluit uit dat het stormweer de stilstand veroorzaakt heeft. “De wind heeft er zeker niets mee te maken, dat hebben metingen uitgewezen”, zegt hij. “We onderzoeken wat de oorzaak kan zijn. Er kan een wieltje stuk geweest zijn, maar bijvoorbeeld ook een sjaaltje kan de boosdoener zijn.” Eén volledige trein bestaat uit drie bakjes, waar telkens vier personen in kunnen. Volgens de fabrikant kan de attractie normaal niet op die plaats stilvallen. “Wij gaan de attractie dan voorlopig ook niet heropenen tot er een grondige keuring is gebeurd”, zegt de CEO nog. “Alle mensen die vast zaten, willen we de komende dagen uitnodigen om ons park opnieuw te bezoeken. We hopen hen op die manier toch nog een goed gevoel te geven aan hun bezoek.”

Het klim en rescue-team van de brandweerzone Westhoek oefend regelmatig op grote hoogte.

maar zulke interventies zoals vandaag in Plopsaland kan je niet op oefenen. Wanneer ze oefenen is dit nooit met zulke windstoten als vandaag. Het zijn allemaal vrijwilligers die altijd klaar staan om mensen te redden.

wij willen deze mensen nog eens speciaal in de spotlights zetten om altijd klazr te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *