Mysterie van de gewonde bruinvissen op Adinkerks strand ontrafeld

Mireille Neirynck trof twee gewonde bruinvissen aan op het strand van Adinkerke in De Panne. Vermoedelijk werden ze verwond door een scheepschroef. Dit incident benadrukt de noodzaak voor bewustwording en bescherming van mariene dieren in de Noordzee.

17 augustus 2023, Adinkerke, De Panne

Een zeldzame vondst op Adinkerks zand

Op het serene strand van Adinkerke in De Panne deed Mireille Neirynck een onverwachte en tegelijkertijd verontrustende ontdekking en nam er ook foto’s van die wij hier publiceren. Verspreid over een afstand van 100 meter vond ze twee grote bruinvissen, die naar alle waarschijnlijkheid schade hadden opgelopen door een aanvaring met een scheepschroef. Beide dieren hadden ernstige verwondingen aan hun kop.

Bruinvissen in de Noordzee

Bruinvissen zijn de meest voorkomende walvisachtigen in de Noordzee. Ondanks hun frequentie zijn ze enigszins mysterieus. Ze zijn schuw en vertonen zich zelden aan de oppervlakte. Deze kleine walvissen voeden zich voornamelijk met vis en kunnen een lengte van ongeveer 1,5 tot 1,9 meter bereiken. Helaas worden ze vaak bedreigd door menselijke activiteiten, waaronder visnetten, vervuiling en scheepsverkeer. De ontdekking van de gewonde bruinvissen in De Panne is een sombere herinnering aan de impact die menselijke activiteiten op het mariene leven kunnen hebben.

Oproep tot waakzaamheid

Hoewel het triest is om dergelijke incidenten te zien gebeuren, vormen ze een krachtige oproep voor bewustzijn en bescherming. Schepen moeten waakzamer zijn in gebieden waar bruinvissen en andere zeedieren leven, en maatregelen nemen om aanvaringen te voorkomen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be