Musicalrecensie: Jongeren leven soms in een “façade” van leed: de onderdrukte kwellingen

“Punch Life” belicht de verborgen kwellingen van tieners, het gevaar van sociale media, en de zoektocht van een jong meisje naar de waarheid achter de zelfmoord van haar schoolgenoot, Margot.

Het verdriet achter de schijn

Het begint met een schok en ongeloof. Margot is overleden. Margot, het mooiste, rijkste en slimste meisje van de school. Justine vermoedt eerst dat het een auto-ongeluk was. Maar die avond onthult een woord op sociale media de bittere waarheid: zelfmoord.

Verhalen en misleidingen van de jeugd

“Punch Life”, geïnspireerd op de jeugdroman “Le mur des apparences” van Gwladys Constant, belicht door middel van het personage Justine, de immense eenzaamheid van veel tieners. Het verhaal duikt diep in de valkuilen van sociale media en de verborgen kwellingen achter de facade. Om de universele aard van dit dilemma te benadrukken, wordt Justine vertolkt door drie verschillende jonge actrices.

Justine, die Margot kende sinds de basisschool, had nooit een hechte band met haar, vooral niet tijdens hun tienerjaren. Margot, het middelpunt van een groep genaamd “de Hyena’s”, had al lang geen contact meer met Justine. Sterker nog, Justine werd geminacht en genegeerd. Dus, in eerste instantie was de dood van Margot voor haar irrelevant. Maar wanneer ze ontdekt dat het zelfmoord was, begint Justine zich af te vragen waarom.

Een zoektocht naar waarheid en wraak

Met een list dringt Justine het huis van Margot binnen, bewerend dat ze boeken en notities terug moet halen. Daar vindt ze Margot’s dagboeken en besluit ze deze te gebruiken om haar status te veranderen. Margot had alles opgeschreven, vooral de geheimen van haar groep. Voor Justine breekt het moment van wraak aan. Via sociale media laat ze iedereen weten dat ze alles van hen weet, allemaal dankzij Margot.

Al snel stijgt haar populariteit en wordt ze zelfs uitgenodigd voor een exclusief feest. Ze wordt bevriend met een andere groep meisjes, bekend als “de Leeuwinnen”. Tijdens haar onderzoek ontdekt Justine dat de vermeende liefdesrelatie tussen Jordan, de meest begeerde jongen van de school, en Margot een leugen was. Maar dit is nog maar het begin van de duistere en dramatische ontdekkingen…

De essentie van Punch Life

“Punch Life” is meer dan alleen het ontrafelen van Margot’s tragische zelfmoord. Het is een verhaal over eenzaamheid, geheimen, leugens, misleidende uiterlijkheden, klasseverschillen en de lafheid van volwassenen die wegkijken van ernstige kwellingen. Bovenal gaat het over een tiener die ontdekt dat ze niet de enige is met problemen en dat ze, door zich open te stellen voor anderen, haar eigen plek kan vinden.

De regie van Baptiste Isaia maakt indruk met zijn innovatieve gebruik van scenografie en muziek, wat zorgt voor een dynamische voorstelling. Olivia Harkay, Marie-Camille Blanchy en Alice Laruelle schitteren in zowel hun acteer- als zangprestaties, en brengen een realistische touch die de beoogde tienerdoelgroep zeker zal aanspreken.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.