Middelkerke verwelkomt het EK veldrijden in 2025: Een sportieve triomf voor Vlaanderen

Middelkerke, het idyllische kustdorp, staat op het punt zijn reputatie als wielerbolwerk te versterken. Voor de allereerste keer zal Vlaanderen de Europese kampioenschappen veldrijden huisvesten, met Middelkerke als het centrale strijdtoneel. Op 8 en 9 november 2025 zullen de elite Europese veldrijders vechten om de felbegeerde wit-blauwe truien in dit dorp aan de Noordzee.

Een verrijking voor het wielertoerisme

Vlaanderen heeft de afgelopen jaren actief internationale topsportevenementen nagestreefd, zoals de wereldkampioenschappen veldrijden, wielrennen en basketbal, met als doel de regio zowel binnenlands als internationaal op de kaart te zetten. Voor Middelkerke is het verkrijgen van het EK een verdere bevestiging van zijn diepgewortelde banden met de wielersport.

Vlaams minister van Sport, Ben Weyts, is enthousiast: “Het EK veldrijden is een nieuwe kans om onze (sportieve) uitstraling in het buitenland te versterken. Veldrijden komt in 2025 thuis in de bakermat van de koers. We gaan Vlaanderen in de etalage zetten en de fans enthousiast maken om zelf in beweging te komen.”

Middelkerke als episch centrum

Middelkerke, dat al meer dan 60 jaar de Noordzeecross huisvest, een van de oudste veldritten, is trots op zijn wielererfgoed. De komst van het EK biedt de gemeente de gelegenheid om wielerfans massaal te ontvangen en de Vlaamse kust en heel Vlaanderen internationaal te promoten.

Burgemeester Jean-Marie Dedecker, een gepassioneerde sportliefhebber, is er trots op dat Middelkerke gastheer mag zijn van het EK veldrijden in 2025. Hij verwelkomt de kans om het natuurlijke parcours op het militair domein in Lombardsijde, dat in 2019 een epische masterclass veldrijden bood, nieuw leven in te blazen.

Het partnerschap achter de schermen

De organisatie van het EK is een gedeelde verantwoordelijkheid, met de gemeente Middelkerke en de Vlaamse overheid die elk 250.000 euro bijdragen. Sportbedrijf Golazo, dat jaarlijks meer dan 20 cyclocrossen organiseert, zal de volledige organisatie op zich nemen.

Enrico Della Casa, voorzitter van de Europese Wielerfederatie, verheugt zich op het evenement: “Het gepassioneerde Belgische publiek zal tijdens het EK topsport van de hoogste orde kunnen beleven. De geschiedenis en wielerpassie van deze regio zijn een garantie voor succes, Middelkerke wordt een prachtig decor voor dit prestigieuze evenement.”

Het laatste woord

De voorzitter van Belgian Cycling, Tom Van Damme, vat de stemming samen: “België blijft bij uitstek dé wielernatie, en niet in het minst op het gebied van veldrijden. Als veldritnatie willen we dan ook op regelmatige basis internationale topwedstrijden zoals WK’s en EK’s binnenhalen. Een betere promotie voor de sport bestaat er niet. We zijn ervan overtuigd dat Middelkerke en Golazo van dit EK een weergaloos succes zullen maken.”

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )