Middelburg, Historische Wijnstad

Activiteiten Middelburg Historische Wijnstad breiden uit

 

De activiteiten van Middelburg Historische wijnstad, een van de verborgen verhalen van Middelburg, worden dit jaar nog groter en veelzijdiger dan vorig jaar. Zo keert het wijnfestival terug naar het laat Middeleeuwse stadhuis aan de Markt op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober en wordt het onderdeel van het project ‘de Gouden Eeuw van Middelburg’. Op zaterdag 13 oktober wordt voor het stadhuis een middeleeuws ambachten- en handelsplein georganiseerd. In het stadhuis presenteren 7 regionale wijnkoperijen meer dan honderd wijnen om te proeven, die op hun beurt weer gecombineerd kunnen worden met oesters, kaas, chocolade en gerechtjes.  Vanuit Ollolai in Sardinië vliegen Sandra en Marcello in voor een meet en greet, en een kennismaking met hun Limonello op vrijdag en zaterdag.  Middelburg Historische wijnstad wordt op 7 oktober geopend met een film en wijnproeverij in Cinema Middelburg. In samenwerking met University College Roosevelt is er op 11 oktober een onderzoeksdag naar de geschiedenis van de wijnhandel, waarvoor enkele gasten uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd. De onderzoeksdag wordt ’s avonds besloten met een lezing en proeverij voor het publiek over Georgië. Georgië wordt over het algemeen beschouwd als de oorsprong van de wijncultuur over de hele wereld, 7 à 8000 jaar geleden.

Zo ontstaat er een week vol activiteiten met het wijnfestival op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober in het stadhuis als hoogtepunt.

 

Als de herfstvakantie op zaterdag 13 oktober begint is er voor het stadhuis een ambachtenplein met ambachten als een wijnmaker, wijnazijnmaker, spinster, mandenmaker, besteksmeder. Ook zijn er op het plein en in de voorhal van het stadhuis historisch geklede kooplieden te vinden. Allemaal als voorpret voor het historisch wijnfestival in de Burgerzaal van het stadhuis op vrijdag en zaterdag.

Met de roadmovie ‘The trip to Spain’ is er een samenwerking ontstaan tussen Cinema Middelburg en de Smaek van Zeêland. In deze film speelt wijn een hoofdrol. Niet geheel toevallig is de laat middeleeuwse handelsrelatie tussen Middelburg en Spanje een van de onderwerpen die aan bod komt tijdens de onderzoeksdag met University College Roosevelt.

Tijdens deze onderzoeksdag op 11 oktober staat Middelburg als historische wijnstad centraal. Gertrude van de Ketterij houdt een lezing over Arnemuiden als voorhaven van Middelburg. Victor van Enthoven, universiteit van Amsterdam, gaat in op de opkomst en teloorgang van Middelburg als wijnstad in de 16e eeuw. Arjan van Dixhoorn, UCR, gaat nog in op het stapelrecht van Middelburg. En Anne Wegener Sleeswijk van de Universiteit van Parijs vertelt op basis van Franse bronnen over Middelburg als wijnstad.

De lezing en proeverij over Georgië op donderdagavond  wordt gegeven door Peter Bleeker, wijnkoper, die getrouwd is met een Georgische en tientallen keren in Georgië is geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *