
19 september 2023, 15:00 uur, Arlington, Virginia, VS, 21 september 2023 – Pressclub Brussels
Meer dan 2,75 miljoen hectare van Belangrijke Biodiversiteitsgebieden met verbeterd beheer en meer dan 12.000 mensen opgeleid in behoudsvaardigheden. Dat zijn enkele resultaten van de €20,7 miljoen investering van het Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF) gedurende meer dan 10 jaar in de Biodiversiteitshotspot van het Middellandse Zeebekken.
Een hotspot van mondiaal belang
Het Middellandse Zeebekken is een van de 36 wereldwijde biodiversiteitshotspots: biologisch rijke ecosystemen die essentieel zijn voor de mensheid, maar sterk bedreigd worden. In nauwe samenwerking met lokale burgerorganisaties en gemeenschappen heeft CEPF 278 subsidies verstrekt om een biodiversiteitsbehoudstrategie in de regio te implementeren.
Deze strategie heeft geleid tot:
- Oprichting van acht internationale/grensoverschrijdende samenwerkingen of netwerken, 13 nationale netwerken, 25 lokale behoudsgroepen en 44 blijvende partnerschappen tussen organisaties.
- 76.121 hectare gecreëerde of uitgebreide beschermde gebieden.
- Invloed van subsidieontvangers op 43 beleidsmaatregelen, wetten of regelgeving ten gunste van behoud.
Een unieke samenwerking
CEPF is een gezamenlijk initiatief van verschillende instanties zoals de Franse Ontwikkelingsagentschap, Conservation International, de Europese Unie, de Wereldbank en meer. De financiering van CEPF in het Middellandse Zeebekken wordt ook ondersteund door diverse stichtingen zoals de MAVA Foundation en de Audemars-Watkins Foundation.

Een regionaal implementatieteam aangeleverd door BirdLife International en partners heeft CEPF geholpen de financiering te richten op de meest cruciale projecten en locaties, en heeft burgermaatschappelijke capaciteiten versterkt.
Een fotoreis door de natuur
CEPF vierde onlangs de resultaten van zijn decennialange investering in het Middellandse Zeebekken met een fototentoonstelling bij The Brussels Press Club. De foto’s belichten de wilde schoonheid van de regio en de mensen die zich inzetten voor de toekomst van deze ecosystemen.

Rijkdom in diversiteit
Het Middellandse Zeebekken strekt zich uit van Cabo Verde in het westen tot Jordanië en Turkije in het oosten. Het is de op twee na rijkste hotspot ter wereld qua plantenbiodiversiteit en een van de belangrijkste gebieden op aarde voor endemische planten.

Om deze prestaties te vieren en een breder publiek bewust te maken van het onmiskenbare belang van deze regio, heeft CEPF onlangs een fototentoonstelling georganiseerd in de Brusselse Pressclub. De digitale versie van de tentoonstelling is ook beschikbaar voor diegenen die de rijke schoonheid van het Middellandse Zeegebied willen ervaren. De foto’s brengen niet alleen de wilde schoonheid van de regio in beeld, maar ook de mensen die zich inzetten om een toekomst te verzekeren voor deze ecosystemen, die essentiële diensten leveren zoals vers water, voedsel, vruchtbare gronden en veerkracht tegen klimaatverandering.

Contact
Julie Shaw, Communicatiedirecteur CEPF, +1 571-228-0860, jshaw@cepf.net
Meer over CEPF: www.cepf.net
Meer info over EU C
Tekst EU Climate Pact Ambassador Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be