Mediastunt of oplossing? Een veilige haven: de multifunctionele enkelband

Onze Vlaamse Minister van Justitie in de Vlaamse regering, Zuhal Demir, introduceerde een multifunctionele enkelband in Genk als een mogelijke oplossing voor huiselijk geweld. Het apparaat roept echter vele vragen en zorgen op over de implementatie en effectiviteit ervan.

Op de zonovergoten dag van Maria Hemelvaart onthulde een specifiek nieuwsitem een mobiel alarm voor de slachtoffers van intrafamiliaal geweld: een voorgestelde oplossing voor huiselijk geweld, rechtstreeks uit het kantoor van de Vlaamse minister van Justitie, Zuhal Demir. De stad Genk werd als locatie gekozen voor deze bekendmaking, die vanaf de vroege ochtend de ronde deed in het radionieuws en zich een weg baande naar de tv-journaals.

Technologie tegen geweld

Zuhal Demir presenteerde haar nieuwste uitvinding vol trots: de multifunctionele enkelband, ontworpen om slachtoffers van intrafamiliaal geweld een extra beschermingslaag te bieden. Deze enkelband heeft de capaciteit om een alarm af te geven wanneer een dader te dicht bij het slachtoffer komt.

Onduidelijkheden en vragen

De enkelband roept evenwel vragen op: functioneert het als een rechterlijk opgelegde maatregel met toegevoegde technologie of is het meer een preventief hulpmiddel? De gegevens worden overgedragen naar een centraal controlecentrum, maar er blijft onduidelijkheid over wie wat wanneer te horen krijgt.

Als de VRT-reportages geloofd moeten worden, komt het alarm rechtstreeks bij het slachtoffer aan, via een mobiel apparaat. Dit apparaat geeft een signaal wanneer de enkelband wordt gedetecteerd. Dit roept de intrigerende kwestie op of het slachtoffer ook aan een soort ‘band’ wordt gebonden, omdat het mobiele apparaat steeds dichtbij en opgeladen moet zijn.

Een oude belofte in nieuwe verpakking?

Er zijn beweringen dat dit initiatief al eerder door Demir is geopperd, maar stuitte op tal van hindernissen, variërend van juridische tot technische uitdagingen. De vraag blijft hangen: is dit een haastig geïmproviseerde oplossing voor een diepgeworteld probleem of een doordachte interventie? De onderliggende zorg is dat dergelijke initiatieven de ernst van huiselijk geweld kunnen minimaliseren en overschaduwen. Voorlopig wordt verwacht dat het ‘alarmpje’, zoals het liefkozend wordt genoemd, ergens in maart zal verschijnen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be