Matthieu Bonne stelt wereldrecordpoging uit door wind

De wereldrecordpoging van ultrasporter Matthieu Bonne, die zo lang mogelijk zonder hulpmiddelen aan één stuk wilde zwemmen, is uitgesteld naar donderdagochtend 9 uur (Belgische tijd). De Griekse weerdiensten voorspellen vandaag immers windkracht 6 in de Golf van Korinthe, waardoor zwemmen veel te gevaarlijk zou zijn.

De strijd van de mens tegen de natuur

De wereldrecordpoging van Matthieu Bonne is een strijd van de mens tegen de natuur. De Belgische zwemmer wil het wereldrecord van de Maltees-Canadese Olympische zwemmer Neil Agius breken. Agius legde in 2021 liefst 125,7 kilometer aan een stuk af. Bonne wil minstens 127 kilometer zwemmen, zonder wetsuit, rust of hulpmiddelen zoals een sporthorloge.

De elementen tegen Bonne

De natuur lijkt Bonne echter geen kans te willen geven. De Griekse weerdiensten voorspellen vandaag windkracht 6 in de Golf van Korinthe. Dat betekent dat de wind met een snelheid van 50 kilometer per uur over het water raast. Bovendien worden golven van wel twee meter hoog verwacht.

Bonne stelt uit

Bonne heeft de moeilijke beslissing genomen om zijn wereldrecordpoging uit te stellen. “Het is jammer, maar de risico’s zijn te groot”, zegt hij. “Als ik in het water zou vallen, zou ik door de golven en wind snel onder water raken. Dat is levensgevaarlijk.”

Vanaf donderdag alles geven

Bonne en zijn team volgen de weersvoorspellingen op de voet. Als de wind donderdag afneemt, kan de wereldrecordpoging doorgaan. Bonne zal dan om 9 uur Belgische tijd het water in duiken. Hij hoopt tussen de 48 en 72 uur onderweg te zijn.

Symboliek

De uitgestelde wereldrecordpoging van Matthieu Bonne is een symbolisch moment. Het is een weerspiegeling van de strijd die de mens altijd heeft gevoerd tegen de natuur. Bonne is vastbesloten om zijn doel te bereiken, maar hij weet dat hij de elementen niet kan controleren.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )