Literatuur en saamhorigheid in hartje Brugge

In de Eugeen van Steenkistestraat in Brugge staat een nieuw boekenruilkastje, een initiatief gesteund door het Brugse Buurtoppepper-project en verschillende schepenen. Het kastje, dat zowel fictie als non-fictie bevat, is een verbindingspunt voor de buurt en stimuleert het delen van boeken en het bevorderen van lezen.

Brugge, Eugeen van Steenkistestraat 2, maandag 11 september 2023, 14.15 uur

Een ode aan het lezen

In een rustig hoekje van de Eugeen van Steenkistestraat, tegenover nummer 2, waait sinds kort een frisse literaire wind. Dankzij het Brugse Buurtoppepper-project heeft deze buurtbewoners het voor elkaar gekregen om een fonkelnieuw boekenruilkastje te plaatsen.

Mathijs Goderis, Schepen van Preventie, verwoordt het prachtig: “Boeken smeden banden. Een boek of een puzzel delen is zoveel meer dan simpelweg uitlenen. Het is een kans om te verbinden, te inspireren en de vreugde van lezen te stimuleren.” Daarbij biedt dit kastje oude boeken een tweede kans op avontuur.

Cultuur in het openbaar

Mercedes Van Volcem, Schepen van Openbaar Domein, benadrukt de waarde van zulke initiatieven in de openbare ruimte. “Het is meer dan een kastje; het is een kruispunt van ideeën en verhalen die mensen samenbrengen.” De groeiende populariteit is evident: sinds de introductie van het eerste kastje in 2014 zijn er al bijna dertig soortgelijke initiatieven ontsproten in Brugge.

Samen delen, samen beleven

Binnen het co-housingproject van Stijn Van de Putte en Roos Taillieu is het delen van tijdelijke vreugden een kernfilosofie. “Een boek biedt tijdelijk plezier, maar vaak leest men het slechts eenmaal. Onze eigen samengestelde bibliotheek groeide en we voelden de noodzaak om deze rijkdom met de buurt te delen.” Met de opening van het Bleekweidepark in Sint-Gillis en de verwachte toename in bezoekers, voorzien zij een grotere rotatie in het kastje, maar altijd met een waakzaam oog voor orde en netheid.

Een wereld in rotatie

De diversiteit aan boeken in dit bescheiden kastje is verbazingwekkend, variërend van diepgaande filosofie tot ontspannende fictie. Maar het kastje bevatte ooit een bijna nieuwe portemonnee, een stille getuige van de gedeelde gemeenschapszin en het vertrouwen in deze Brugse buurt.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be