Lichtervelde, ‘ Onderweg naar beter ‘

 

Na een geslaagd eerste campagnejaar, laat 11.11.11. het thema vluchtelingen en migratie niet los. Er wordt ingezoomd op de oorzaken van gedwongen migratie: klimaatverandering, conflict, politieke overtuiging, gebrek aan onderwijs, honger … We tonen dat we #AllemaalMensen zijn, onderweg naar beter. Een veilige thuis, een gunstig klimaat, gelijke rechten, een goede school, betaalbare zorg… We verdienen allemaal een waardig leven.

Het blijft nodig om campagne te voeren voor een humaan en solidair migratiebeleid. 11.11.11. blijft vragen dat onze politici migranten menswaardig behandelen zodra ze hier zijn. Dat ze zorgen voor veilige routes en de oorzaken van migratie aanpakken. En dat ze eerlijk over migratie communiceren. Een ander migratiebeleid is mogelijk en noodzakelijk, daar gelooft 11.11.11.sterk in. De 11-groep van Lichtervelde wil hierrond een positief verhaal brengen. Het werkt hiervoor een uitgebreid programma uit, dat wij graag aan u voorstellen ;

Veilige vluchtroutes.

Op vrijdag 19 oktober bezoekt ons schoolteam alle Lichterveldse scholen. Op een interactieve manier zullen de kinderen ervaren wat veilige en vooral onveilige vluchtroutes zijn. Op die manier wordt vluchten heel tastbaar voor de kinderen.

Hang een verhaal aan je raam.

Dit jaar krijgt ieder Lichtervelds gezin een raamaffiche in de bus. Deze affiche bevat een treffende foto en bijhorende tekst waarvan wij hopen dat ze bij heel wat gezinnen een mooi plaatsje krijgt aan hun raam. Op de achterkant van de affiche staan verhalen van mensen die moesten vluchten.
Samen met de affiche worden de omslagen bedeeld voor een financiële bijdrage. Op die manier kan 11.11.11. verder de structurele oorzaken aanpakken. Daarnaast krijgen de mensen opnieuw de gelegenheid om een aantal solidariteitsproducten aan te schaffen. Op zaterdag 10 november verkopen wij aan de supermarkten wenskaarten en chocolade.

Vreemde tafels

Na het succes van vorig jaar, vonden wij dat wij een tweede editie van ‘Vreemde tafels’ moesten organiseren. Het uitgangspunt blijft hetzelfde; Mensen die om een of andere reden naar Lichtervelde gemigreerd zijn, openbaren hun kookkunsten  en geven inzicht in hun traditionele keuken. Er wordt getafeld bij de koks thuis of bij gastgezinnen, die hun living ter beschikking stellen. Op die manier wordt het een intiem en gezellig gebeuren. De kleinschaligheid zorgt er voor dat er veel interactie mogelijk is tussen de koks, het gastgezin en de bezoekers. Een leuke manier om met enkele vrienden af te spreken en samen te tafelen.

De koks komen uit alle continenten. Momenteel hebben wij reeds koks uit de Filipijnen, Thailand, China, Afghanistan, Iran, Indonesië, Brazilië, Colombia, Chili, Gambia, Eritrea, Frankrijk, Portugal,….

Na een gezamenlijke aperitief in de M-zaal van de basisschool ’t Vlot (ingang langs de gele poort in de Marktstraat), krijgen de deelnemers in kleine groepjes een plaats toegewezen voor het diner. Dit bestaat uit ofwel een voorgerecht en een hoofdgerecht of een hoofdgerecht en een dessert. De drank bij de maaltijd is inbegrepen.  Deze boeiende interculturele avond gaat door op zaterdag 20 oktober 2018 en start om 18u30. Inschrijven kan via volgend mailadres : lichterveldekookt@gmail.com  De deelnameprijs bedraagt € 25. Vegetariërs zijn meer dan welkom. Eén van de koks zal een  vegetarisch menu uitwerken.

Wat ? Culinair en intercultureel evenement.

Waar ? Vrije basisschool ‘t Vlot, Marktstraat, 8810 Lichtervelde

Wanneer ? Zaterdag 20 oktober 2018 om 18u30.

En Route.

Veel mensen zijn onderweg en beweging is goed voor iedereen. Daarom organiseert de 11-groep opnieuw een sportief evenement met de toepasselijke titel ‘En Route’. Maar voor wie ‘en route’ is, kan een beetje rust en ontspanning soelaas brengen, daarom zijn er tevens yoga-sessies voorzien. Er is niet enkel een sessie voor volwassenen, maar ook voor kinderen.  Het evenement  gaat door op zondag 11 november 2018 met  start om 8u30 in de M-zaal van de basisschool ‘t Vlot. Iedereen is welkom.

  • De sportieve fietser krijgt een mooi fietsparcours voorgeschoteld van een 60-tal km. Er wordt gezamenlijk gestart om 9u. Net als vorig jaar willen wij er een treffen van maken voor alle Lichterveldse wielerclubs én wielersportieven. De route is te downloaden van onze Facebookpagina.
  • Voor de recreatieve fietsers zijn er routes van 11, 22 en 33 km. De routes zijn uitgestippeld met de fietsknooppunten. Er is een vrije start van 8u30 tot 10u30.
  • De yoga-sessies starten om 10u.

Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van € 5. Hierin zit een drankje inbegrepen.

Omdat niemand na het sporten/bewegen honger of dorst hoeft te lijden, is er mogelijkheid om iets te eten of te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *