Licht schijnt op dementie: een avond met ‘The Father’

Een samenkomst in Ichtegem

Het schilderachtige Ichtegem, bekend om zijn rustieke charme, staat op het punt een evenement te verwelkomen dat zowel het hart als de ziel zal beroeren. De Seniorenraad van Ichtegem heeft de handen ineengeslagen met Lokaal Dienstencentrum Dorpshuis De Ster en de vooraanstaande woonzorgcentra Sint-Anna Curando Noord Eernegem en Hof Demeersseman. Het doel? Het thema dementie op een subtiele, doch impactvolle manier onder de loep nemen.

De kracht van film

‘The Father’, met de immer briljante Anthony Hopkins in de hoofdrol, schetst het leven van een man die worstelt met de verwoestende gevolgen van dementie. De film is niet zomaar een kunststuk; het is een venster naar de realiteit van vele families. Het brengt de complexe emoties, uitdagingen en, belangrijker nog, de menselijkheid van het omgaan met deze aandoening naar voren.

Willy Hosten, schepen van welzijn, verwoordt het treffend: “Het komt zo vaak voor dat mensen geconfronteerd worden met dementie. Het openhartig delen van ervaringen kan troost bieden en helpen bij het navigeren door deze moeilijke wateren.”

Muzikale noten en naderende voortzetting

Voorafgaand aan deze filmvertoning heeft de samenwerking al geleid tot een ontroerende liedjesvoorstelling door Koen Dewulf eerder dit jaar. Nu is het tijd om de reis voort te zetten met ‘The Father’, die op 27 september in ’t Kruispunt in Eernegem wordt vertoond.

De echo van de film

Wat ‘The Father’ zo aangrijpend maakt, is de herkenbaarheid. Anthony’s reis is er een van verwarring, pijn, maar ook van liefde en vastberadenheid. Voor velen die de film hebben ervaren, heeft het diepe emoties en reflecties teweeggebracht. Daarom zorgt het Expertisecentrum Dementie Foton voor een nabespreking om de impact van de film te kanaliseren en te bespreken.

Uw uitnodiging

  • Filmvertoning ‘The Father’
  • Datum & Tijd: woensdag 27 september, 19 uur
  • Locatie: ’t Kruispunt, markt Eernegem
  • Prijs: € 5 (inclusief een drankje)
  • Kaartverkoop via LDC Dorpshuis De Ster, WZC Hof Demeersseman en WZC Sint-Anna Curando Noord.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.