Langemark verwelkomt ‘slimme’ verkeersveiligheid

In Langemark zijn met de start van het nieuwe schooljaar innovatieve, ‘slimme’ verkeerslichten geïnstalleerd bij een cruciaal kruispunt dicht bij een basisschool. Deze lichten passen zich aan aan de behoeften van voetgangers en verbeteren zo de verkeersveiligheid aanzienlijk.

De renaissance van het kruispunt

Langemark, 1 september 2023, 10:00 uur – Het kloppende hart van Langemark heeft een broodnodige en innovatieve vernieuwing ondergaan. Met de aanvang van het nieuwe schooljaar kunnen kinderen weer met een gerust hart de straten van Langemark oversteken. Een kruispunt dat ooit het toneel was van knipperende oranje lichten, heeft een transformatie ondergaan met de introductie van ‘slimme’ verkeerslichten.

Een kruispunt met geschiedenis

Sinds de verouderde verkeerslichten in maart hun dienst weigerden, vormde het kruispunt een uitdaging voor de jongste Langemarktenaren. Vooral het begrijpen van de voorrang van rechts bleek geen sinecure voor hen. Gezien de nabijheid van een basisschool, waar dagelijks meer dan 260 kinderen hun kennis vergroten, was een veilige oplossing onontbeerlijk.

Innovatie ten dienste van veiligheid

De nieuw geïnstalleerde lichten zijn niet zomaar lichten; ze zijn het summum van verkeerstechnologie. Met de mogelijkheid om zich aan te passen aan de behoeften van voetgangers, bijvoorbeeld schoolgaande kinderen of mensen met verminderde mobiliteit, zorgen deze ‘intelligente’ lichten voor een vlotte en veilige oversteek.

Het ‘vierkant groen’-principe is een ode aan de veiligheid. Door voetgangers vanuit alle richtingen tegelijkertijd groen licht te geven en gemotoriseerd verkeer te laten wachten, wordt de kans op ongevallen drastisch verminderd. Bovendien wordt snelheidsduivels een halt toegeroepen: detectie van overdreven snelheid zorgt voor een onmiddellijke kleurverandering naar rood.

De investering, een bedrag van meer dan 115.000 euro, getuigt van een diep respect voor de veiligheid en welzijn van alle inwoners.

Contact en verdere inlichtingen:

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )