In het kort:
Heb je een defect toestel en je twijfelt of herstellen de moeite is? Laat je toestel gratis checken door de vrijwilligers van het repair café. Wie weet is het zo gefikst!?
Naast elektro-toestellen, kan je er terecht voor een nazicht van je fiets, je pc, laptop, tablet of smartphone, klein herstelwerk aan kledij, juwelen, en het slijpen van een ketting van een boomzaag.
Nieuwsgierig hoe zo’n repair café er aan toe gaat? Kom gerust eens langs om een kijkje te nemen.
Het repair café richt zich ook op jongeren (8 tot 17 jaar) om de werking van repair café te ervaren.
Ze kunnen aan het werk om toestellen te demonteren. Het is de bedoeling om dit zelf te doen. Zo kom je te weten welk gereedschap je best gebruikt, hoe een toestel openen en hoe en waar het defect te bepalen.
Wat is een repair café ?
Het is een evenement dat draait om repareren. Vrijwilligers helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de vrijwillige deskundigen aan de slag. Gereedschap en materiaal is aanwezig om alle mogelijke herstellingen te doen. Terwijl je je beurt afwacht, kan je iets drinken of een pannenkoek eten.
Ben je zelf handig, dan kan je misschien helpen bij de reparatie van iemand anders toestel.
Waarom een repair café?
We gooien teveel dingen weg, waaronder ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Ook de reparatiekennis verdwijnt snel. De samenleving van vandaag is gericht op consumeren. De mogelijkheid om het oude product te herstellen, is voor veel mensen geen logische reflex meer. Toch zijn er nog mensen met de vaardigheid om dingen te herstellen. Dankzij hen krijgen voorwerpen een tweede leven, wat zowel voor je portemonnee als voor het milieu een goede zaak is.”
Wat is het doel van een repair café ?
Met het Repair Café willen we de gewoonte om voorwerpen te herstellen opnieuw opwaarderen, we willen ook de reparatiekennis behouden en verspreiden, en we willen de sociale cohesie bevorderen, door buurtbewoners bij elkaar te brengen.
Iedereen is welkom: zowel mensen met een voorwerp dat moet worden hersteld, als Handige Harry’s.
Waar?:
Bourgondisch hof, Ganzenvijverstraat 4 te Torhout.
Het repair café is makkelijk bereikbaar. Ook via het openbaar vervoer want het is vlak bij de achterkant van het station van Torhout. Wie met de auto komt kan terecht op de parking in de Ganzevijverstraat tegenover het Bourgondisch hof (aan de achterkant van het station)
Wanneer?
Zaterdagnamiddag 08 oktober 2022 , doorlopend van 13u.30 tot 17u.00.
Wat kan er gerepareerd worden?
Elektro – toestellen, kledij, juwelen, fietsen. Ook het vijlen van kettingen van vb. een kettingzaag. Je laptop, tablet, smartphone laten nazien zodat die terug optimaal kunnen werken.
Wat kost een herstelling?
Herstellingen zijn gratis, enkel de wisselstukken dienen betaald te worden.
Een vrije bijdrage voor de werking van repair café is steeds welkom.
De opbrengst van de dranken en pannenkoeken gaat naar Tordale.
Praktisch?
Je kan de dag zelf gewoon langskomen met je kapotte spullen.
Vooraf inschrijven hoeft niet, maar is wel handig zodat we het nodige materiaal kunnen voorzien. Heb je vragen?
Stuur een mail naar rdebaillie@gmail.com of bel 050 214574 of 0484 48 15 47
Meer info over dit evenement:
Op de website van Torhout Content
https://torhoutcontent.be/pdf/2021-2022/repair010.pdf
Op facebook
https://www.facebook.com/events/3346176718995076?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22user_timeline%22%7D%2C%7B%22mechanism%22%3A%22your_upcoming_events_unit%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D
Samenwerking:
Het repair café in Torhout is een unieke samenwerking van verschillende Torhoutse verenigingen:
KWB Torhout Content, Femma Torhout en Natuurpunt.
Tordale stelt de locatie ter beschikking. Hun cliënten zorgen voor een warme ontvangst en staan in voor het serveren van de dranken en de pannenkoeken.
Over de organisatoren:
KWB Torhout Content
Kwb is een boeiende vereniging met een waaier aan interessante activiteiten: ontspanning, debatavonden, sport, uitstappen voor het hele gezin. We zijn in de kwb ook bezig met wat ons wakker houdt : het opvoeden van kinderen, de stress op het werk, de nieuwe economische crisis en de werkloosheid, onze eigen gezondheid en die van het leefmilieu, goedkoop je rijbewijs halen, geneesmiddelen aan betaalbare prijzen, enzovoort.
(Bron: https://www.kwbeensgezind.be/site/index.php?option=com_content&view=article&id=19 )
https://torhoutcontent.be/
Femma Torhout
Femma Wereldvrouwen is een vrouwenvereniging met 50 000 leden in meer dan 700 groepen in Vlaanderen en Brussel. Jaarlijks organiseert Femma Wereldvrouwen met haar vrijwilligers meer dan 30 000 creatieve, culinaire en sportieve activiteiten.
Onze missie:
Femma Wereldvrouwen maakt een wereld waar iedereen zich vrij voelt, en evenwicht vindt tussen werken, zorgen en tijd voor zichzelf. In onze vrouwennetwerken dagen we elkaar uit om bewust tijd te maken voor vrije tijd. We halen er kracht uit in verbinding met onszelf en met anderen. Samen kijken we kritisch naar de wereld, maken we een vuist tegen onrecht en ontwerpen we een nieuwe samenleving. Hier hebben we recht op! Allemaal.
(bron: https://www.femma.be/nl/over-femma )
https://www.femma.be/nl/groep/torhout-centrum
Natuurpunt
Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging met meer dan 133.000 leden. We beschermen kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen.
(bron: https://www.natuurpunt.be/pagina/over-natuurpunt )
https://www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-torhout#contact-&-info
Tordale:
Tordale geeft mensen met een (vermoeden van) verstandelijke beperking het stuur in handen om hun leven zelf kwaliteitsvol uit te bouwen. We gaan uit van hun eigen kracht en bieden ondersteuning om die te versterken.Zowel het netwerk van de cliënt als de lokale samenleving worden bij de ondersteuning betrokken. Zo zet Tordale haar schouders onder een warme en inclusieve maatschappij waarin onze cliënten volwaardig thuishoren.
De aangeboden ondersteuning focust op het bevorderen van de kwaliteit van leven. We geloven dan ook rotsvast in ieders mogelijkheden en kiezen als christelijk geïnspireerde organisatie uitdrukkelijk om kansen te blijven bieden aan mensen met de grootste ondersteuningsnoden.
We gaan verantwoord om met de financiële middelen van zowel de cliënt als de organisatie.
Tordale is zorgzaam voor zijn medewerkers zodat ze het beste van zichzelf kunnen tonen.
Tordale wil er samen met de samenleving voor zorgen dat mensen met specifieke mogelijkheden en beperkingen zelf hun leven zoveel mogelijk kunnen sturen en kwaliteitsvol kunnen opbouwen.
(bron: https://www.tordale.be/ontdek-tordale/missie-visie-en-meer