Kwantumcomputers en de toekomst van cryptografie

De huidige trend in de ontwikkeling van quantumcomputers kan de huidige cryptografische algoritmen binnenkort volledig kraken. De technologie, geleid door bedrijven als Google, ontwikkelt zich snel en kan de huidige encryptie-standaarden ontregelen. Daarnaast zal quantumcomputing voordelen bieden aan AI en Machine Learning.

Met het toenemende tempo waarin techgiganten zoals Google hun kwantumcomputers ontwikkelen, komt er een kritiek moment waarop we onze huidige cryptografische algoritmes moeten heroverwegen. Deze algoritmes, die de kern vormen van onze digitale beveiliging, zouden wel eens kwetsbaar kunnen worden.

Een nieuwe tijdperk in computertechnologie
De digitale wereld waarin we leven wordt momenteel aangedreven door bits. Maar met de opkomst van kwantumcomputers transformeren deze bits tot qubits. Deze kunnen veel meer informatie bevatten en verwerken dan hun voorgangers. Google heeft al belangrijke stappen gezet in deze richting. Na het claimen van de ‘kwantumsuprematie’ in 2019, is Google Quantum AI nu bezig met de ontwikkeling van een tweede generatie computers. Deze machines kunnen qubits in recordtempo verwerken.

Ongelofelijke mogelijkheden en uitdagingen
Kwantumcomputing is nog steeds een fragiele technologie, gevoelig voor verstoringen. Maar als het lukt om deze problemen te overwinnen, kan de rekenkracht van deze machines revolutionair veranderen. Het huidige niveau van rekenkracht suggereert al dat traditionele supercomputers spoedig verouderd kunnen raken.

Het dilemma van beveiliging
Onze huidige digitale beveiligingssystemen zijn gebaseerd op cryptografische tokens. Deze tokens zijn veilig zolang het voor huidige computers te lang duurt om ze te kraken. Maar met de snelheid van kwantumcomputers kunnen deze beveiligingsmaatregelen in enkele minuten worden doorbroken. Dit vereist een heroverweging van onze beveiligingsstrategieën.

Kijkend naar de toekomst
Er wordt al onderzoek gedaan naar het gebruik van kwantumcomputers voor het creëren van geavanceerdere beveiligingsalgoritmes. Maar het zal jaren duren voordat deze nieuwe technologieën op grote schaal kunnen worden geïmplementeerd. Dit geeft kwaadwillenden voldoende tijd om de huidige beveiligingssystemen aan te vallen.

Kwantumcomputers hebben het potentieel om ook andere gebieden te revolutioneren, zoals kunstmatige intelligentie. Misschien hebben we in de toekomst allemaal een apparaat met de kracht van een kwantumcomputer in onze zak.

Over ESET
ESET heeft zich drie decennia lang gericht op het ontwikkelen van geavanceerde IT-beveiligingsoplossingen. Met hun voortdurende inspanningen om digitale bedreigingen voor te blijven, blijven ze een toonaangevende naam in de industrie.

Voor meer informatie, bezoek de ESET website.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *