Kustburgemeester roept op tot meer aandacht voor zwemveiligheid

De Bredense burgemeester Steve Vandenberghe roept dringend op tot meer aandacht voor zwemveiligheid. Hij wijst erop dat de Noordzee een van de gevaarlijkste zeeën ter wereld is, zelfs als het er rustig uitziet.

Noordzee is gevaarlijk, zelfs als het er rustig uitziet

Vandenberghe is zelf strandredder geweest en weet als geen ander hoe gevaarlijk de Noordzee kan zijn. Zelfs als het er rustig uitziet, kunnen er sterke stromingen zijn, plotse golven of onverwachte obstakels op de bodem.

Oproep aan overheid voor meer sensibilisering

De burgemeester vindt dat er meer moet worden gedaan om mensen bewust te maken van de gevaren van zeezwemmen. Hij wil een overkoepelende actie en structurele maatregelen, zoals éénvormige communicatie in verschillende talen aan alle stranden van de kust.

Ook schoolzwemmen moet beter

Vandenberghe roept ook Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts op om meer inspanningen te doen voor het schoolzwemmen. Jaar na jaar wordt het zwemmen op school afgebouwd, terwijl het belangrijk is dat kinderen leren zwemmen en zich veilig kunnen gedragen in de zee.

Burgemeester hoopt op meer aandacht

De burgemeester hoopt dat zijn oproep gehoord zal worden. “We moeten alles doen om te voorkomen dat er nog meer ongelukken gebeuren”, zegt hij.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )