Kunst en Conflicten: De Magie van ‘Verstilde Stad’

24 september 2023, 11u – Westfront, Nieuwpoort

Als sluitstuk van de bejubelde tentoonstelling ‘Verstilde Stad’, welke loopt tot 1 oktober 2023, wordt het publiek uitgenodigd voor een verhelderende lezing. Westfront Nieuwpoort, het epicentrum van de tentoonstelling, zet zijn deuren wijd open voor de gedreven Pieter Braecke-kenner, Catheline Metdepenninghen. Zij zal, met een combinatie van feitelijke kennis en passie, een diepgaand inzicht geven in de wereld van Braecke.

Verstillende” momenten tijdens rampen

De tentoonstelling ‘Verstilde Stad’ neemt bezoekers mee op een reis van verstilling, vooral in tijden van onrust en tegenspoed. Door de ogen van zowel historische als hedendaagse kunstenaars, waaronder Berlinde De Bruyckere en Wannes Cappelle, wordt verkend hoe kunst kan fungeren als een baken van hoop en contemplatie. Centraal staat het werk van Pieter Braecke, wiens geboorte in Nieuwpoort exact 165 jaar geleden een aanvang nam.

Ontmoetingen met Metdepenninghen

Traditiegetrouw organiseert Westfront elke laatste zondag van de maand een speciaal evenement. Voor deze septembereditie, op 24 september om 11 uur, zal Catheline Metdepenninghen haar opwachting maken. Met een achtergrond in de archeologie en haar functie als erfgoedconsulent voor de Vlaamse overheid, heeft ze een diepgaande kennis van het oeuvre van Braecke. Samen met Marc Celis schreef ze een uitgebreid naslagwerk over de beeldhouwer, waarin zijn levensloop en zijn indrukwekkende carrière worden belicht. Tijdens deze lezing deelt ze haar inzichten en toont ze aan waarom Braecke nog steeds een prominente plaats verdient in de Belgische kunstgeschiedenis.

Praktische Informatie

Voor degenen die deze unieke gelegenheid niet willen missen, zijn tickets beschikbaar voor 15 euro, wat ook recht geeft op een drankje en toegang tot de tentoonstelling. Ze kunnen worden gekocht via www.verstildestad.be.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.