Kortrijk viert de autovrije dag in stijl

Kortrijk transformeert haar stadscentrum op 17 september in een autovrije zone vol activiteiten, animatie en avontuur, waarbij duurzaamheid en gemeenschapszin centraal staan.

Kortrijk, 17 september, 12:00 uur

Het hart van Kortrijk klopt vandaag in het ritme van voetstappen, fietsbellen en kinderlachjes. Het stadscentrum, normaliter het toneel van haastig autoverkeer, wordt vandaag getransformeerd in een paradijs voor voetgangers, fietsers en gezinnen. Autovrije Zondag belooft een dag vol verrassingen, een eerbetoon aan duurzaamheid en gemeenschapszin.

Een stad in beweging

Al jaren omarmt Kortrijk het idee van duurzame mobiliteit, waarbij veilig fietsen en wandelen centraal staan. Het initiatief van Autovrije Zondag heeft zich snel ontpopt als een van de meest geliefde familie-evenementen van de stad, een dag waar de straten en pleinen heroverd worden door de actieve inwoners.

De markt leeft op

Op de Grote Markt vinden tal van activiteiten plaats voor jong en oud. Of het nu gaat om de kleinste bioscoop of het meest intieme café, de verrassingen zijn eindeloos. Tussen de vele vermakelijkheden kan men de sierlijke bewegingen van Acrobaat Noah bewonderen, terwijl hij een opzienbarende act uitvoert met een buigzame lantaarnpaal.

Culinaire verwennerij en stadspreventie

Vork, in samenwerking met de Wereldwinkel en Foodact 13, serveert tussen 11 en 14 uur liefst 1.000 afhaalmaaltijden. En voor wie nog iets meer van de stad wil leren, het preventieteam van de stad staat klaar met nuttige tips en trucs.

Leieboorden roepen avonturiers op

Wie de Leie wil oversteken, kan dit op Autovrije Zondag op spannende wijzen doen. Er is een deathride, een overtrekvlot en zelfs een reuzenkano race. Aan de Broelkaai kunnen bezoekers zichzelf in een nostalgisch jasje steken voor een unieke fotoherinnering.

Een circusfeest op het Schouwburgplein

Het Schouwburgplein wordt vandaag omgedoopt tot een levendig circusdorp. Hier kun je je vaardigheden aanscherpen met verschillende circustechnieken of een ritje maken op een van de gekke fietsen.

En nog veel meer…

Door de stad heen verrassen mobiele acts en optredens de bezoekers op elke hoek. Een bijzonder muzikaal peloton uit de jaren 30, Chasse Patatte, brengt de sfeer van vervlogen tijden terug, en er zijn nog veel meer verrassingen te ontdekken.

Praktische informatie

Terwijl de activiteiten om 12 uur beginnen, wordt de binnenstad al vanaf 8 uur autovrij gemaakt. Fietsers zijn natuurlijk altijd welkom en er zijn voldoende fietsparkings beschikbaar. En voor wie dorst krijgt: neem je herbruikbare drinkfles mee, want er zijn overal kraantjes om gratis bij te vullen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be