Kortemark stapt in systeem van ‘Fietsbieb’: elk gezin moet kind kunnen laten fietsen


Onze gemeente krijgt vanaf april een eigen Fietsbieb. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond 16 januari beslist. De Fietsbieb is een project van beweging.net, waarbij kinderfietsen voor kinderen tot 12 jaar kunnen uitgeleend worden.
De Fietsbieb geeft gezinnen met jonge kinderen de kans om dagelijks gebruik te maken van de fiets. Met een abonnement van 20 euro en een waarborg van 20 euro mag men één jaar lang een kinderfiets gebruiken. Wie een fiets schenkt aan de Fietsbieb, hoeft geen lidgeld te betalen. Tijdens dat jaar mag die fiets bovendien ingeruild worden voor een groter exemplaar of voor een ander model uit het aanbod van de Fietsbieb.
Ouders met een beperkt budget kunnen zo toch een fiets voorzien voor hun kinderen. Daarnaast past dit concept binnen de duurzaamheidsgedachte en wordt bewust gekozen voor hergebruik. Het bevordert de mobiliteit, kan sociaal isolement doorbreken en het is gezond.
Een Fietsbieb draait vooral op de inzet van vrijwilligers, actief in de lokale uitleenpunten. Het kan dus ook een mooie plaats zijn voor waardevol engagement van vrijwilligers, bijvoorbeeld van De Stoasje of van Zorgzame Buurten.
Kostprijs
Kortemark betaalt een eenmalige instapkost van 3.000 euro en vanaf 2024 een jaarlijkse bijdrage van 1.500 euro. Beweging.net levert daarvoor een 30-tal tweedehands kinderfietsen aan, voorziet in een uitgebouwde website met instrumenten voor fietsbeheer en uitleenbeheer, organiseert groepsaankopen voor fietsbenodigdheden en herstelmateriaal en zorgt dat de vrijwilligers verzekerd zijn.
De Fietsbieb zal in eerste instantie één keer per maand open zijn, met start vanaf april. Concrete info over openingsuren en locatie volgt in de nabije toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *