Koning Filip in het hart van de Westhoek: Een aandachtige blik op de wateroverlast

Koning Filip bracht een empathisch bezoek aan de door wateroverlast getroffen Westhoek. Hij nam de tijd om de situatie te beoordelen en sprak met lokale leiders en inwoners. Zijn bezoek onderstreepte het belang van nationale solidariteit en beloofde steun voor herstel.

Datum en tijd: 16 november 2023, 10:25 tot 12:30 uur Locatie: Diksmuide, Westhoek

Op vrijdagmorgen wandelde Koning Filip door de drassige velden van Diksmuide. Zijn bezoek was een teken van solidariteit en zorg voor de getroffen regio van de Westhoek, die recent te kampen had met ernstige wateroverlast. Onder begeleiding van gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Lies Laridon (CD&V), nam de Koning de tijd om de impact van de overstromingen in deze landelijke streek diep te peilen. Er stond veel volk op de markt om de koning op te wachten, waaronder Kaat Depreitere van het Wit-Gele Kruis en ook schepen van Openbare Werken Marc Deprez was zichtbaar aanwezig en was opgetogen met de komst van de koning die solidair is met de getroffen mensen van Groot-Diksmuide.

Een koninklijke aankomst in Diksmuide

De aankomst van Zijne Majesteit in Diksmuide was een moment van stilte en bezinning. In het gezelschap van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, richtte de Koning zich tot de lokale bestuurders en getroffen inwoners. Zijn betrokkenheid en empathie waren voelbaar, aangezien hij nauwgezet luisterde naar de verhalen van de mensen die de overstromingen van dichtbij hadden meegemaakt.

Het bezoek aan Hoeve ‘t Madeliefje

Een van de meest aangrijpende momenten was het bezoek aan Hoeve Het Madeliefje. Deze hoeve, eens een bloeiend landbouwbedrijf, stond nu grotendeels onder water. De koning sprak met de eigenaren, die met pijn in het hart de verwoestingen van hun levenswerk aanschouwden. Het beeld van de ondergelopen velden en gebouwen liet een diepe indruk achter op de koning en zijn gevolg.

De impact van de wateroverlast

De wateroverlast in de Westhoek was niet alleen een fysieke ramp voor de landbouw en infrastructuur, maar ook een emotionele klap voor de gemeenschap. Gouverneur Decaluwé en burgemeester Laridon belichtten de uitdagingen in de crisisbeheersing en de inspanningen die werden geleverd om de getroffen gebieden te ondersteunen.

Een belofte van steun en herstel

Koning Filip, diep geraakt door de veerkracht en de gemeenschapszin van de Westhoek, beloofde steun en benadrukte het belang van nationale solidariteit in tijden van crisis. Zijn bezoek eindigde met hoopvolle woorden, gericht op herstel en wederopbouw. Binnenkort pakken wij met Westnieuws.be uit met een extra reportage waarin we veel dieper gaan graven naar alle oorzaken van deze waterproblematiek en deze oorzaken zijn heus niet “alleen” de klimaatverandering.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )