Koksijde verovert brons in Kampioenschap Tegelwippen 2023

De gemeente Koksijde heeft de derde plaats behaald in het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen 2023, een erkenning voor de grootschalige onthardingsprojecten in de regio. De inspanningen omvatten de heraanleg van ‘Wulpen Dijk’ en de inrichting van het dorpsplein in Koksijde-Dorp, resulterend in het verwijderen van 61.601 tegels. Koksijde moedigt ook haar inwoners aan om deel te nemen aan de vergroening door middel van de ruildienst ‘tegel voor aarde’.

Datum en tijd: 21 November 2023
Locatie: Koksijde, Vlaanderen

Koksijde schittert in tegelwippen

In het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen 2023 heeft de gemeente Koksijde opmerkelijke prestaties neergezet in de categorie van kleine gemeenten, door een bronzen plaats te veroveren. Deze prestatie is te danken aan twee ambitieuze projecten: de heraanleg van ‘Wulpen Dijk’ en de inrichting van het dorpsplein in Koksijde-Dorp. Door deze projecten is een indrukwekkende oppervlakte van 5.600 m² onthard.

Een groener Koksijde

Het project bij ‘Wulpen Dijk’ omvatte een ontharding van 5.350 m², terwijl het dorpsplein in Koksijde-Dorp met 250 m² werd vergroend. Deze inspanningen resulteerden in het verwijderen van 61.601 tegels, een significante bijdrage aan het milieu en de biodiversiteit van de regio.

Initiatief voor particulieren

Koksijde stimuleert ook haar inwoners om aan ontharding deel te nemen. Met de gratis ruildienst ‘tegel voor aarde’ biedt de gemeente een uitnodigende mogelijkheid om privétuinen te vergroenen. Dit initiatief, dat niet alleen de tuinen van burgers verrijkt maar ook bijdraagt aan wateropslag voor droge periodes, heeft al geleid tot de ruil van 649 tegels voor vruchtbare teelaarde of zandgrond.

Doe mee aan de vergroening

Inwoners van Koksijde die interesse hebben in dit initiatief kunnen meer informatie vinden en zich inschrijven via de officiële website. De Dienst Milieu & Duurzame Ontwikkeling van Koksijde is bereikbaar voor vragen en ondersteuning bij dit ecologisch waardevolle project.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be