Koekelare in actie: de gezamenlijke missie voor een groene revolutie

Koekelare introduceert een vernieuwd klimaatplan 2030 en spoort inwoners aan met het infomagazine ‘Klimaatpraat’ om duurzamere keuzes te maken. Met co-creatie, participatie en samenwerking met omliggende gemeenten wil Koekelare een groene en duurzame toekomst realiseren.

De gemeentelijke visie op klimaatverandering
Koekelare heeft het heft in handen genomen om haar inwoners te inspireren actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Op 27 februari 2023 werd het innovatieve klimaatplan 2030 geïntroduceerd, met de ambitie om een blijvende positieve impact te hebben op het milieu. Schepen Jessy Salenbien benadrukt de verenigde inspanningen van verschillende gemeenten: “Onder de begeleiding van WVI hebben we dit ambitieuze plan geformuleerd, met de hulp van talrijke partners. De klimaatuitdagingen zijn immens, maar onze toewijding en vastberadenheid zijn even groot.”

Een handreiking naar de gemeenschap
Klimaatverandering maakt geen onderscheid en treft ook Koekelare. De winters zijn natter, de zomers droger en extreme weersomstandigheden worden steeds gewoner. De toekomst van het milieu hangt af van gezamenlijke inspanningen. De gemeente verspreidt daarom het infomagazine ‘Klimaatpraat’, een gids die de bewoners aanspoort om klimaatvriendelijke keuzes te maken. “We hebben iedereen nodig om dit doel te bereiken”, stelt Robrecht Hindryckx, milieuambtenaar.

Co-creatie en participatie als sleutel
Samenwerking staat centraal in het nieuwe klimaatplan. De inzichten van kennisinstellingen, ngo’s, bedrijven en vooral de inwoners zijn essentieel geweest in de vorming van dit plan. Via klimaatateliers werden ideeën besproken en strategieën geformuleerd om Koekelare nog groener te maken.

Een historie van milieu-inzet
Koekelare heeft een geschiedenis van samenwerking met omliggende gemeenten zoals Diksmuide, Koksijde, en Nieuwpoort om het klimaat te beschermen. Schepen Jessy Salenbien haalt aan: “Sinds 4 mei 2015 zijn we toegewijd aan een duurzaam klimaatbeleid. En met de recente goedkeuring van het klimaatplan 2030 zetten we een nog grotere stap voorwaarts.”

Iedereen telt mee
Het infomagazine ‘Klimaatpraat’ biedt inwoners van Koekelare handvatten om bij te dragen aan een beter milieu. Burgemeester Patrick Lansens benadrukt verder dat elke bijdrage telt, groot of klein. “Van fietsen naar het werk tot het plaatsen van zonnepanelen, elk gebaar heeft impact.”

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be