Kleurrijke kunstwereld opent zich voor jong en oud in Oostende

De tentoonstelling ‘Grote kunst voor kleine kenners’ in Oostende biedt een unieke kans om op een speelse en interactieve manier kennis te maken met het werk van James Ensor. De expositie, die loopt van 16 december 2023 tot 14 april 2024, is een initiatief van de stad Oostende en illustratrice Thaïs Vanderheyden. Het biedt een toegankelijke introductie tot kunst voor zowel kinderen als volwassenen.

Oostende, 16 december 2023 – Op 16 december wordt in het historische Fort Napoleon in Oostende een bijzondere tentoonstelling geopend die kunst toegankelijk maakt voor een breed publiek. De expositie, genaamd ‘Grote kunst voor kleine kenners’, is een samenwerkingsproject van de stad Oostende en de gerenommeerde illustratrice Thaïs Vanderheyden. Deze unieke doe-expo, die loopt tot 14 april 2024, brengt een eerbetoon aan de Belgische grootmeester James Ensor, wiens werken op speelse wijze zijn herschilderd door Vanderheyden.

Kunst op kindermaat: een speelse introductie tot Ensor

De tentoonstelling biedt een unieke kans voor kinderen en hun ouders om op een interactieve en originele manier kennis te maken met de kunst van James Ensor. Vanderheyden, bekend om haar vermogen om kunst te vertalen naar de belevingswereld van kinderen, heeft enkele van Ensors meest iconische werken opnieuw geïnterpreteerd. Deze parodieën, gecombineerd met reproducties van de originele werken, bieden een frisse en toegankelijke kijk op de kunstgeschiedenis.

Een culturele reis door het leven van Ensor

Bezoekers van de tentoonstelling worden meegenomen op een culturele reis door het leven van Ensor. Een interactieve zoektocht, begeleid door Arno de Heremietkreeft en een audiogids, onthult verhalen over de kunstenaar en zijn mysterieuze maskers. De muzikale omlijsting, verzorgd door Isolde Lasoen en Luc Vermeir, verrijkt de ervaring en dompelt bezoekers onder in de wereld van Ensor.

Burgemeester Tommelein over het belang van kunsteducatie

Burgemeester Bart Tommelein benadrukt het belang van deze expositie: “Het Ensorjaar is een prachtige gelegenheid om zowel jong als oud te verbinden met het rijke oeuvre van deze Oostendse kunstenaar. Deze tentoonstelling is een uitnodiging aan de jongste generatie om de wereld van kunst te ontdekken en te waarderen.”

Praktische informatie

De expositie is geopend van 16 december 2023 tot 14 april 2024 in Fort Napoleon, Vuurtorenweg 13, 8400 Oostende. Tickets zijn verkrijgbaar voor 11 euro voor volwassenen en 9 euro voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Kinderen jonger dan 6 jaar genieten gratis toegang.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )