Kleurrijk begin voor de Bier- en Hoppefeesten dankzij de kinderparade

De 25ste Bier- en Hoppefeesten zijn gestart met een kleurrijke kinderparade. 350 kinderen uit tien basisscholen in Poperinge hebben hun creativiteit getoond door zelfgemaakte kunstwerken en kostuums te dragen die de vrienden en vijanden van de hop symboliseren.

25 september 2023, 14:00 uur, Centrumstraten Poperinge

Poperinge, stad bekend om haar hopcultuur en karakter, werd wakker geschud door een kinderlijk spektakel. Met het zilveren jubileum van de Bier- en Hoppefeesten in het vooruitzicht, paradeerden 350 kinderen door de straten, hun fantasie tot leven brengend door zelfgemaakte kunstwerken en kostuums.

Jonge creativiteit toont respect voor traditie

Tien basisscholen, waaronder Sint-Franciscus en De Krekel, toonden hun inzet voor deze traditie. Maandenlang hebben de leerlingen gewerkt aan hun kostuums, allemaal gemaakt van recyclagemateriaal. Met zoveel toewijding symboliseerden ze vrienden en vijanden van de hop, het hart van deze festiviteit.

Van Maeke-Blyde naar Oudstrijdersplein: een reis van generaties

De optocht, beginnend bij zaal Maeke-Blyde, culmineerde in een muzikaal feest op het Oudstrijdersplein. Ouderen en jongeren verenigden hun stemmen voor het Hoppelied, de generatiekloof overbruggend met lied en dans. Het hopkoningintrio Hoplusan stak de vlam aan en verwarmde de harten van alle aanwezigen.

Een weekend vol vieringen

Het feestelijke weekend heeft nog meer in petto. Vanavond zullen vrienden uit zustersteden zich verenigen tijdens de verbroederingsavond. En terwijl morgen de kinderen zich kunnen vermaken in het kinderdorp, kan men elders de taptoe in het stadscentrum bewonderen. De avond belooft een spectaculaire voorstelling waarin Jolien, Charlotte en Marthe hun waardigheid als het nieuwe hopkoningintrio zullen bewijzen.

Zondag, met de grandioze Hoppestoet om 15 uur, belooft een dag te worden die in het geheugen gegrift zal staan. En voor het eerst wordt de avond afgesloten met een hommelpapfeest, een spektakel waarin traditie en vermaak samenkomen.

Voor een gedetailleerd overzicht van het weekend, bezoek www.hoppefeesten.be.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be