Van 19 tot en met 21 juli vond in Pervijze, een deelgemeente van Diksmuide, de jaarlijkse kleiduifschieting plaats. Het evenement, dat nu zijn derde editie beleefde, trok dit jaar maar liefst 720 schutters uit heel België. Dit driedaags schietfestijn, georganiseerd door vier toegewijde vrienden, bracht niet alleen schutters samen, maar droeg ook bij aan het lokale welzijn.
Vier vrienden en 20 vrijwilligers: de motor achter het evenement
De organisatie van dit succesvolle evenement lag in handen van Redy Geryl, Pieter Gouwy, Dirk Vanhecke en Petra Vanhulle. Dankzij hun inzet en die van een team van twintig enthousiaste vrijwilligers kon het kleiduifschieten ook dit jaar doorgaan. “We zijn enorm dankbaar voor de steun van onze vrijwilligers. Zonder hen zou dit niet mogelijk zijn,” verklaarden de organisatoren.
Naast de sportieve activiteit was er ook oog voor de lokale gemeenschap. Het viertal besloot namelijk om een deel van de opbrengst te schenken aan de Vrije Basisschool ‘t Poldernest in Pervijze. Het bedrag van 1000 euro zal worden gebruikt voor de aanleg van een nieuwe sanitaire blok. “Deze schenking betekent veel voor ons, vooral nu we volop bezig zijn met de vernieuwingen aan de school,” liet directeur Hannes Clarysse weten.
Toenemende populariteit van kleiduifschieten
Kleiduifschieten, een sport waarbij men probeert om met een geweer kleischijven uit de lucht te schieten, wint in België steeds meer aan populariteit. Toch blijft de sport in vergelijking met Nederland nog vrij onderbelicht. Bij onze noorderburen zijn er diverse volledig uitgeruste locaties speciaal voor deze sport. In België is er echter nog veel terrein te winnen, hoewel evenementen zoals deze in Pervijze laten zien dat de interesse groeit.
“We merken dat er elk jaar meer schutters komen. Het is een leuke manier om met vrienden samen te komen en je vaardigheden te testen,” vertelt een van de organisatoren. Voor de vele deelnemers draait het evenement niet enkel om competitie, maar ook om het sociale aspect. De ontspannen sfeer en de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten maken het evenement aantrekkelijk voor jong en oud.
Plannen voor de toekomst
Het succes van deze derde editie heeft de organisatoren aangespoord om al naar volgend jaar te kijken. “Volgend jaar zal de kleiduifschieting vier dagen duren in plaats van drie,” kondigde het viertal enthousiast aan. Ze lieten zelfs doorschemeren dat er mogelijk nieuwe activiteiten aan het programma worden toegevoegd, al hielden ze de details daarover nog geheim. Het is duidelijk dat het evenement in Pervijze nog lang niet aan zijn plafond zit.
Burgemeester Lies Laridon en de nieuwe directeur van de school, Hannes Clarysse, waren ook aanwezig om de cheque van 1000 euro in ontvangst te nemen. De foto van het viertal met deze prominente aanwezigen symboliseerde niet alleen de samenwerking tussen het evenement en de gemeenschap, maar ook de positieve impact van dergelijke initiatieven op lokaal niveau.
Een groeiende sport, een blijvende traditie
Het kleiduifschieten in Pervijze mag dan wel een relatief jonge traditie zijn, het lijkt een blijvertje. Met een groeiend aantal deelnemers, een steeds beter georganiseerde infrastructuur en de betrokkenheid van de lokale gemeenschap, wordt de toekomst van dit evenement steeds rooskleuriger.
(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)