Jongeren enthousiast maken voor horeca met ‘kookscouts’ project

Het ‘Kookscouts’ project, gesteund door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, biedt kinderen en jongeren tussen 8 en 14 jaar de kans om spelenderwijs te leren koken. Het project wordt uitgevoerd door hotelscholen in Antwerpen, Brugge, De Panne en Kortrijk, en heeft al 66 jonge deelnemers aangetrokken. Het doel is om jongeren te enthousiasmeren voor een carrière in de horeca en het arbeidsmarktgericht onderwijs te herwaarderen.

Introductie van een innovatief project

De hotelscholen van Antwerpen, Brugge, De Panne en Kortrijk hebben onlangs het ‘Kookscouts’ project gelanceerd, een initiatief dat kinderen en jongeren tussen 8 en 14 jaar op woensdagnamiddag en tijdens de vakantieperiodes de kans biedt om spelenderwijs te leren koken. Dit project, financieel ondersteund door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, is opgezet om jongeren met een culinair talent aan te moedigen en hen te leiden naar een carrière in de horeca. Al in het eerste jaar hebben 66 jonge deelnemers zich aangemeld.

Eerste stappen in de keuken

De deelnemende scholen, waaronder het Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA), Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge, GO! Atheneum Calmeyn in De Panne en GO! Athena Drie Hofsteden in Kortrijk, bieden een gevarieerd programma aan. Kinderen en jongeren maken kennis met verschillende aspecten van het horeca vak, van het bakken van broodjes in de bakkerijafdeling tot het bereiden van mocktails en desserts.

Een visie voor de toekomst

Minister Ben Weyts benadrukt het belang van het project: “In het slechtste geval hebben de deelnemers nog altijd een spannende en leerrijke namiddag. In het beste geval ontdekken ze hun roeping voor het restaurant.” Hij voegt eraan toe dat veel kinderen vakmanschap in de vingers hebben, maar dat ouders vaak nog de voorkeur geven aan een ASO-richting. “We willen van de hotelschool en het arbeidsmarktgericht onderwijs een positieve keuze maken. Daarom laten we kinderen proeven van koken en horeca, in de hoop dat we velen kunnen overtuigen van het nut en de schoonheid van een horeca-opleiding.”

Belang van moderne infrastructuur

Mireille Colson, gedeputeerde van de provincie Antwerpen, bevestigt de noodzaak van het herwaarderen van vakmanschap. “De provincie Antwerpen heeft 12 miljoen euro geïnvesteerd in de vernieuwing van de keukens van het PIVA, de verbruiksruimtes, het wijnkundelokaal en de theorievleugel. We willen leerlingen opleiden en vertrouwd maken met de nieuwste technieken waarmee ze later in hun werkomgeving te maken hebben, alsook het leerplezier verhogen.”

Investeren in de toekomst

Colson benadrukt ook het belang van een moderne infrastructuur voor de perceptie van de opleidingen. “Een moderne infrastructuur straalt af op de perceptie van onze opleidingen, zowel bij jongeren als bij hun ouders. Dit is nodig, want het beroeps- en technisch onderwijs wordt te vaak ondergewaardeerd. Met ons investeringsbeleid geven we aan dat we geloven in de toekomstperspectieven van onze opleidingen voor jongeren.”

Conclusie

Het ‘Kookscouts’ project is een veelbelovend initiatief dat jongeren in contact brengt met de wereld van de horeca. Door hen op een speelse en educatieve manier kennis te laten maken met het vak, hopen de betrokken scholen en de Vlaamse overheid dat meer jongeren de weg zullen vinden naar een carrière in de horeca.

Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be