
Directeur Peter Verbeke opent hulde met krachtige boodschap
In de Gasterie van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde werden op 29 april alle leerlingen gehuldigd die dit schooljaar een prijs behaalden in een vakwedstrijd. De ceremonie werd ingezet door directeur Peter Verbeke. In zijn toespraak benadrukte hij het belang van gedrevenheid, discipline en samenwerking. Volgens hem weerspiegelen de prestaties van de leerlingen de kernwaarden van de school: excellentie in techniek én attitude.

Kampioenen van champagne: finesse en vakkennis
Bij de gerenommeerde wedstrijd Junior Champagne Ambassador liet de school een sterke delegatie optekenen. Charlotte Cunningham, Philine Coenen, Louise Dehaes, William Candaele, Jelle Dewanckele en Yani Ballet bereikten de finale- of halvefinalerondes. De absolute overwinning ging naar Annabel De Vos, die zich Junior Champagne Ambassador 2025 mag noemen. Een titel die staat voor diepgaande kennis van champagne, een verfijnde neus en overtuigende presentatie.


Mixen, malen en onderscheiden: cocktails en koffie
Charlotte Cunningham blonk uit als finaliste in de cocktailwedstrijd Shaker d’Or, een discipline waarin techniek, balans en creativiteit centraal staan. In de koffiewedstrijd Belgian Junior Coffee Ambassador werd Alessia Lauwers finalist. Beiden bewezen zich in niche-expertises waarin verfijning en vakkennis bepalend zijn.
De kunst van wijn en gastheerschap
Op het vlak van wijnkennis werden verschillende leerlingen gelauwerd. William Candaele won de titel Best Commis Junior Sommelier of Belgium 2025, terwijl Jurre Steels een verdienstelijke tweede plaats behaalde. Bij de Best Junior Sommelier 2025-wedstrijd eindigden Loewie Vanslembrouck en Annabel De Vos respectievelijk als tweede en derde.
Daarnaast behaalden negen leerlingen het internationaal erkende WSET 2-diploma: Ward Bruneel, Philine Coenen, Charlotte Cunningham, Mila Declerck, Annabel De Vos, Jelle Dewanckele, Zahara Feys, Alessia Lauwers en Amelia Savels. Een bewijs van hun doorgedreven kennis en voorbereiding.
Tafeltechniek op topniveau
In de wedstrijd Junior Table Master 2025 veroverde Louise Van de Casteele de hoofdprijs in het atelier sommelier. Nicolas Lips werd bekroond voor zijn beheersing van het atelier versnijdingen. Beide leerlingen demonstreerden precisie, timing en elegantie in hun handelingen, kwaliteiten die essentieel zijn in de zaal.
Keukenwedstrijd van hoog niveau: Cooking Cup
In de Jeunes Restaurateurs Belgium Cooking Cup won het team Victor Kirkels en Dylan Decaluwe zowel de hoofdprijs als de bekroning voor de mystery box-opdracht. Hun gerechten vielen op door hun technische beheersing, inventiviteit en samenwerking, drie kernkwaliteiten die ook in de professionele keuken het verschil maken.
Creatief denken beloond: Gault & Millau-wedstrijd
Drie leerlingen van het zevende jaar restaurantbedrijf werden geselecteerd voor de finale van de Gault & Millau Young Horeca Talents-wedstrijd. Gert-Jan van de Bilt en Wout De Winne haalden de eindronde, terwijl Femke Couckuyt de tweede plaats behaalde in de categorie Aspiration & Innovation Challenge. Deze wedstrijd beloont innovatieve ideeën, ondernemerschap en visie, eigenschappen die deze leerlingen ruimschoots toonden.
Erkenning door garnaalvissers te paard

Tot slot reikten de Oostduinkerkse garnaalvissers te paard een erespeld uit aan twee leerlingen van Hotelschool Ter Duinen. Deze symbolische erkenning onderstreept het respect dat ook traditionele vakmensen koesteren voor jong talent dat het ambacht naar een hoger niveau tilt.

Een school die haar naam alle eer aandoet
Met deze indrukwekkende reeks prestaties bevestigt Hotelschool Ter Duinen haar reputatie als toonaangevende opleiding in Vlaanderen. De bekroningen zijn niet louter trofeeën; ze zijn het resultaat van intensieve vorming, permanente begeleiding en een gedeelde ambitie om tot de top te behoren. De hulde in de Gasterie maakte dat met lekkere hapjes en een gepast drankje op overtuigende wijze duidelijk.
( Tekst Serge Jansen, foto’s Gino Ester & Hk Hotelschool Ter Duinen voor www.westnieuws.be )