Ivo Pauwels: een leven vol theater

Een Vlaamse legende overlijdt op 85-jarige leeftijd

Antwerpen, 8 september 2023 – Vlaanderen is in rouw om het overlijden van Ivo Pauwels, alias ‘Nonkel Jef’. De geliefde acteur overleed vrijdagochtend in het ziekenhuis aan de gevolgen van hartproblemen.

Pauwels werd geboren in Antwerpen op 18 augustus 1938. Hij begon zijn carrière bij het Antwerpse jeugdtheater, waarna hij doorbrak als acteur in de jeugdtelevisieseries van Nonkel Bob. In de jaren 1970 en 1980 speelde hij in tal van succesvolle televisieseries en films, waaronder ‘Kapitein Zeppos’, ‘Axel Nord’ en ‘Het zwaard van Ardoewaan’.

Maar het was pas in de jaren 1990 dat Pauwels echt doorbrak als volkse acteur met de rol van ‘Nonkel Jef’ in de gelijknamige VTM-serie. De serie werd een enorm succes en Pauwels werd een geliefde cultfiguur.

“Ivo was een groot acteur met een enorm talent om mensen te entertainen”, zegt collega Dirk Van Vooren. “Ik hoop dat het publiek hem niet alleen als Nonkel Jef zal herinneren, hoe goed hij dat personage ook neerzette. Ivo heeft een rijkgevulde carrière gehad en heeft met de groten der aarde op de scène gestaan. Weinigen kunnen zeggen dat ze nog met het Franse icoon Louis de Funès in een film speelden.”

De Vlaamse acteur Ivo Pauwels is op 85-jarige leeftijd overleden. Pauwels was een geliefd figuur in Vlaanderen, en zijn overlijden is een groot verlies voor de theater- en televisiewereld.

Pauwels werd geboren in Antwerpen in 1938. Hij begon zijn carrière op het toneel, en speelde in tal van producties bij onder meer de KNS, het Fakkeltheater en Arca. In de jaren 70 en 80 brak hij door op televisie, met rollen in series als “Den Bompa” en “Nonkel Jef”.

“Nonkel Jef” was Pauwels’ bekendste rol. De serie, die van 1986 tot 1992 liep, was een groot succes en is nog steeds populair bij kijkers van alle leeftijden. Pauwels speelde in de serie de rol van Jef, een eenvoudige man die met zijn kleinkind in een caravan woont.

Pauwels was een veelzijdig acteur die zowel in drama als komedie uitblonk. Hij was ook een getalenteerd cabaretier, en trad samen met zijn vrouw Diana More op in verschillende theaters.

https://youtu.be/NuTMlUxVuuI

Een vriendschap voor het leven

De redactie van Westnieuws had de eer om Ivo Pauwels goed te kennen. We ontmoetten hem vaak op opnames voor televisie, toneelvoorstellingen en cabaret. Het was altijd een genoegen om met hem te praten en te lachen.

Ivo was een warm en gastvrij mens. Hij was altijd geïnteresseerd in anderen, en had een groot hart voor zijn medemens.

Een videoboodschap voor Westnieuws

https://youtu.be/0JQiYtr0AV4

Tijdens de coronacrisis nam Ivo Pauwels zelfs een videoboodschap op voor Westnieuws. In de video beantwoordde hij enkele vragen die wij hem stelden.

In de video vertelde Ivo over zijn liefde voor theater, en over zijn ervaringen als acteur. Hij gaf ook enkele tips aan jonge acteurs.

Ivo Pauwels zal gemist worden

Ivo Pauwels was een groot acteur en een fijn mens. Zijn overlijden is een groot verlies voor de theater- en televisiewereld.

Pauwels was nog altijd actief in de theaterwereld toen hij onlangs met hartproblemen werd opgenomen in het ziekenhuis. Hij overleed vrijdagochtend op 85-jarige leeftijd.

Een icoon van de Vlaamse televisie is heen

Ivo Pauwels was een geliefde acteur die Vlaanderen jarenlang heeft vermaakt. Hij zal altijd herinnerd worden als ‘Nonkel Jef’, de volkse boer die iedereen in zijn hart sloot.

(tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be)