Ingelmunster verwelkomt nieuw groen hart: Buurtbos langs Weststraat

Het Buurtbos in Ingelmunster, aangeplant op 19 november, vertegenwoordigt een cruciale stap in de groene evolutie van de gemeente. Dit nieuwe bos, bestaande uit 7.500 bomen en struiken, zal in de komende jaren uitgroeien tot een robuuste, natuurlijke oase. Het project wordt ondersteund door subsidies van het Regiofonds en het Agentschap Natuur en Bos, en weerspiegelt de toewijding van de gemeenschap aan duurzaamheid en biodiversiteit.

Ingelmunster, 19 november, vroege ochtend

In de schemering van de ochtend, terwijl de eerste zonnestralen door de wolken breken, ontwaakt Ingelmunster tot een nieuwe, groenere realiteit. Dit charmante West-Vlaamse dorp heeft een nieuw, levend monument toegevoegd aan zijn landschap: het Buurtbos, gelegen langs de idyllische Weststraat.

Een nieuwe adem voor Ingelmunster

In een gezamenlijke inspanning hebben de inwoners van Ingelmunster zich verzameld om dit nieuwe bos aan te planten. Onder de 7.500 geplante bomen en struiken bevinden zich eiken, lindes, beuken, schietwilgen, en een diversiteit aan struikgewas zoals brem, sleedoorn en wilde lijsterbes. Deze flora vormt niet alleen een nieuwe habitat voor lokale fauna, maar symboliseert tevens de groeiende verbondenheid binnen de gemeenschap.

Een decennium van groei en verwondering

Hoewel het Buurtbos nu nog in zijn kinderschoenen staat, zal het uitgroeien tot een majestueuze groene oase. Experts schatten dat het tien tot twaalf jaar zal duren voordat het bos zijn volledige potentieel bereikt, met torenhoge bomen die een oase van rust en natuurlijke schoonheid zullen vormen. Bezoekers worden uitgenodigd om de ontwikkeling van dit natuurlijke wonder van dichtbij te volgen, met respect voor de jonge aanplant.

Meer dan een bos: een groene verbinding

Het Buurtbos dient ook als een groene corridor, die de Mandelvallei, de Beukendreef en het noorden van Ingelmunster met elkaar verbindt. Een centrale bosdreef, omringd door winterlindes, nodigt uit tot contemplatieve wandelingen, terwijl onverharde paden en open plekken een ontdekkingstocht door de natuur bieden.

Visie en duurzaamheid hand in hand

Nadine Verheye, Schepen voor Leefmilieu, benadrukt de betekenis van dit project voor Ingelmunster: “Het Buurtbos is een tastbaar teken van onze inzet voor meer groen. Het staat symbool voor een duurzame, klimaatvriendelijke toekomst, waarin biodiversiteit en verbeterde luchtkwaliteit centraal staan. Dit bos wordt een plek waar vrienden en families kunnen samenkomen in harmonie met de natuur.”

De kracht van samenwerking en subsidiëring

Dit initiatief werd mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Regiofonds en het Agentschap Natuur en Bos. Het Regiofonds, een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, WVI en Leiedal, streeft naar duurzame, veerkrachtige regio’s, waar het goed wonen, werken en ontspannen is.

Een nieuw hoofdstuk voor Ingelmunster

Het Buurtbos is meer dan een verzameling bomen en struiken. Het is een belichaming van gemeenschapszin, duurzaamheid en een vooruitstrevende visie op de toekomst. Ingelmunster heeft vandaag een belangrijke stap gezet op de weg naar een groenere, gezondere wereld.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.beFoto AI-AVK