Inclusiviteit geëtaleerd: Mensen met handicap delen gratis ‘Energie’ uit

Een beweging, gedragen door zeven organisaties, bepleit het recht op inclusiviteit voor mensen met een handicap. Op 17 mei zullen energierepen, als symbolische boodschap van verandering, worden uitgedeeld in zes Vlaamse steden, onder leiding van de ambassadeurs Jonas, Nick en Joyce. Dit initiatief, onderdeel van de campagne #dakantochnie? #dakanwel!, roept op tot een samenleving vrij van hindernissen en discriminatie.

Op een mooie vrijdagmiddag, de 17e van mei, ontvouwt zich een bijzondere ontmoeting in de straten van Brugge. Mensen met een handicap treden naar voren, beladen met energierepen, en reiken deze gul uit aan voorbijgangers. Een gebaar doordrongen van diepe betekenis, ondersteund door zeven organisaties die zich onvermoeibaar inzetten voor de belangen van mensen met een handicap.

Uitdagingen van het dagelijks leven

In een wereld doorspekt met hindernissen, waarin veel barrières sluimeren voor de gemiddelde persoon, doch zichtbaar zijn voor zij met een handicap, spreken deze activisten zich uit. Wachtlijsten voor ondersteuning, ontoegankelijke infrastructuur, vooroordelen en discriminatie; het zijn slechts enkele facetten van een realiteit die voor velen onzichtbaar blijft maar voor deze gemeenschap dagelijkse obstakels vormen.

De boodschap van inclusiviteit

De campagne, gedoopt ‘Dakantochnie? Dakanwel!’, rijst op als een baken van hoop en verandering, in aanloop naar de verkiezingen. Haar missie: de sluimerende drempels, zowel zichtbaar als verborgen, aan het licht brengen, en aldus de toekomstige beleidsmakers aansporen tot actie. Want een inclusief leven, dat is geen gunst, maar een onvervreemdbaar recht van ieder individu.

Getuigenis van energie en deelname

“Eenieder met een handicap kan getuigen van de immense energie die nodig is om te participeren in onze maatschappij. Doch, dit kan en moet anders. Indien we onze samenleving anders inrichten, en de benodigde ondersteuning bieden aan zij die dit behoeven, kunnen we een krachtige boodschap uitdragen. Een boodschap van verandering, van inclusiviteit,” verkondigen de activisten, terwijl zij op symbolische wijze energierepen uitdelen aan passanten in zes Vlaamse steden.

Praktische informatie:

wanneer: Vrijdag 17 mei, 14u – 16u

waar: Brugge, aan het station

Over de campagne #dakantochnie? #dakanwel!:

Deze actie is een integraal onderdeel van de bredere campagne #dakantochnie? #dakanwel! In de aanloop naar de verkiezingen roepen zeven organisaties die zich inzetten voor mensen met een handicap beleidsmakers op om werk te maken van een inclusieve samenleving. Het volledige memorandum van de campagne is te vinden op de website.

ambassadeurs Jonas, Nick en Joyce:

Jonas, Nick en Joyce, zelf geconfronteerd met de hindernissen van een handicap, brengen hun verhaal naar voren. Ze getuigen over de drempels die zij dagelijks ervaren in hun streven naar inclusief leven. Niet enkel op de actiedag, maar ook voorafgaand en nadien zijn zij beschikbaar voor reacties en interviews.

Deelnemende organisaties:

  • Absoluut vzw
  • Dito vzw
  • Kando
  • Konekt
  • Onafhankelijk Leven
  • SOM, de federatie van sociale ondernemingen
  • Vlaams Welzijnsverbond