Inauguratie nieuwe ambassadeur van hotelschool Ter Duinen: Tim Saint-Germain uit Diksmuide

Bij de inauguratie van de nieuwe ambassadeur van hotelschool Ter Duinen schetste directeur Peter Verbeke de culinaire reis van Tim Saint Germain. Van een jeugd doordrenkt van gastronomie, via een leerrijke tocht langs toprestaurants, tot het overnemen van de Salons Saint Germain.

Datum: 19 september 2023, 20:00 uur
Locatie: Hotelschool Ter Duinen, Diksmuide

De culinaire reis van Tim Saint Germain

Tim Saint Germain is niet zomaar een kok; hij is een culinaire kunstenaar met een passie die diep geworteld is in zijn genen. Hij ademt gastronomie sinds zijn vroegste jeugd en het werd al snel duidelijk dat de keuken zijn bestemming was. Thuis, bij familie of bij vrienden van zijn ouders: overal was er de geur van vers bereid eten. De keuken verhalen werden met de paplepel ingegoten.

Keuze voor Ter Duinen

Zijn academische tocht in de wereld van de gastronomie begon op jonge leeftijd bij Ter Duinen. Daar stippelde hij zijn pad uit, al vanaf zijn derde jaar middelbare school. Het harde werkethos werd al op 14-jarige leeftijd duidelijk toen hij elk weekend zijn vaardigheden aanscherpte in het familierestaurant. Later, op zijn 17e, zette hij zijn culinaire reis voort in de befaamde salons van Saint Germain.

Een familie gebonden door de keuken

Zijn gezin, een nest van vijf, is onlosmakelijk verbonden met de culinaire wereld. Behalve zijn zussen is iedereen actief in de horeca, van Stijn’s keukentje tot Bakker Bert, allen gevestigd in Diksmuide.

De groei van een chef

Na zijn afstuderen in 2001 begon Tim’s zoektocht naar verdieping. Hoewel het overnemen van zijn vaders zaak een duidelijk toekomstbeeld was, wist hij dat directe overname zonder externe ervaring geen wijsheid was. Dit leidde hem naar de keukens van toprestaurants zoals De Karmeliet, de Sea Grill, en Oud Sluis. Hier perfectioneerde hij zijn vakmanschap, ontdekte nieuwe technieken, en bouwde aan een netwerk van culinaire meesters.

Een nieuw begin

Het jaar 2010 markeerde een keerpunt in Tims leven. Hij trouwde met Eline en samen namen zij in 2014 de Salons Saint Germain over van zijn vader. Met zijn uitgebreide opleiding en ervaring wist Tim de zaak te transformeren tot een gastronomisch hoogtepunt, waar warmte, topbediening en een fantastische sfeer hand in hand gaan. Tim Saint Germain is meer dan een kok. Hij is een verhalenverteller, een innovator en een ambassadeur van de culinaire kunst. Zijn levensreis, zijn familiegeschiedenis en zijn onophoudelijke streven naar perfectie maken hem de ideale vertegenwoordiger voor hotelschool Ter Duinen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be