In het hart van de zomerse spoeddrukte in AZ Zeno in Knokke

De zon werpt haar laatste stralen over de stad als het hectische tempo op de spoedafdeling van het AZ Zeno in Knokke-Heist toeneemt. De zomerse gloed gaat hand in hand met de uitdagingen die komen kijken bij het warme seizoen: overdoses, alcoholmisbruik en ongelukken.

De golf van zorg die arriveert bij zonsondergang

De drukte op de spoedafdeling kent pieken, zoals het moment waarop de strandbars hun deuren sluiten. “Dit is de tijd waarin de gevolgen van zonovergoten dagen en overmatig drinken samenkomen”, legt Emanuel Van Hoecke, spoedarts en medisch directeur, uit in Het Laatste Nieuws. “Van mensen die flauwvallen tot ernstige hartinfarcten, we zien het allemaal.”

De jeugd en hun gevechten met alcohol

Terwijl de zomeravonden een uitnodiging zijn voor gezelligheid en festiviteiten, brengen ze ook hun aandeel aan risico’s met zich mee. Onlangs werd een tiener van slechts 14 jaar binnengebracht na een overdosis, zijn onwetende ouders ver weg in Antwerpen. Het tragische geval schetst een zorgwekkend beeld van de uitdagingen waarmee de spoedafdeling wordt geconfronteerd.

De Nederlandse connectie

Een interessant fenomeen is de aanwezigheid van Nederlandse jongeren. “Ze komen hier naar Knokke tussen hun 16e en 18e om te ‘leren drinken'”, onthult Van Hoecke verder in Het Laatste Nieuws. “Een soort voorbereiding voordat ze de grotere feestbestemmingen zoals Chersonissos bezoeken.”

Onverwachte uitdagingen en zomerexperimenten

De zomer is niet alleen het seizoen van zon en zee, maar soms ook van bizarre experimenten. Van het incident met de penisring en de slijpschijf tot gruwelijke gevallen van huiselijk geweld, de spoedafdeling is getuige van een reeks unieke en soms schokkende gevallen. De spoeddiensten van België, met AZ Zeno in Knokke voorop, zijn de stille helden die de zomerse drukte het hoofd bieden, ongeacht de uitdagingen die op hun pad komen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be