“Ik heb in alle dingen ruste gesocht maer die nergens gevonden als in een hoeksken met een boeksken”

Is het kleinste boekhandeltje van het land ook het kleinste ter wereld?

clip_image001

Sedert 3 jaar huist Feniks, met zijn 15 m2 het kleinste boekhandeltje van het land, in de pui van het middeleeuwse stadhuis van Damme. Tot voor kort was het niet het kleinste van de Lage Landen want er was er nog eentje in Amsterdam dat amper 7 m2 telde. Maar onlangs gaf de uitbater er de brui aan. Feniks is nu dus het kleinste van Belgie en Nederland; uitbater Guido deed opzoekingen en uitstappen over heel Europa om er een kleinere te vinden, maar vond die niet. Ook niet in Parijs want de eeuwenoude  boekenstalletjes langs de Seine (trouwens ook ideetje voor Damme?) zijn geen winkeltjes. Waardoor bij de Feniks in Damme nu de vraag wordt gesteld of ze dan toch niet het kleinste zijn van Europa of zelfs van de wereld. Guido doet nu een oproep aan alle reizigers of verblijvers, waar dan ook ter wereld, om uit te kijken of er een boekenwinkeltje bestaat dat kleiner is dan 15 m2. 

Vraag is dus een fotootje te nemen en die door te mailen naar guidodeville@hotmail.com of beter nog die af te geven in Feniks zelf. Je krijgt dan zeker een boek cadeau en Guido zal zich dan naar ginder reppen om alles te bekijken en af te meten. De mensen rond Feniks maken zich overigens op om iedere kleine boekhandelaar uit te nodigen naar Damme. 

clip_image003

Na 3 jaar wil Feniks verdere stappen ondernemen. Zo werd een speciaal boekenkarretje ontworpen met een leuk dakje. Want de ooievaars en de andere vogels die op en rond het Dams Stadhuis huizen , laten soms iets vallen en boeken dienen daarvoor gevrijwaard. Overigens wordt de collectie van “uitgelezen” boeken in het boekhandeltje iedere 2 maand vernieuwd. Feniks vormt geen concurrentie met de grote boekenwinkels want als tweedehandsboekhandel mikt het op de lezer die een boek zoekt dat niet meer in de gewone handel beschikbaar is. 

Het blijft de bedoeling om als Feniks uit zijn as te herrijzen, net zoals ook Damme Boekendorp (dat zonet zijn 20 jaar vierde) dit moet doen. 

Om dit te illustreren krijgt iedereen die voor 20 euro koopt, een boek van zorrobooks cadeau. 

Feniks is elk weekend en tijdens de vakantiedagen open .

Meer info: guidodeville@hotmail.com 

FENIKS kadert in de filosofie van het kleine Damme met als logo ” Damme geeft tijd”

Trouwens ook het kleinste snoepwinkeltje bevindt zich ( aan de brug) in Damme. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *