ICHTEGEM STELT CULTUREEL-TOERISTISCH PROGRAMMA VOOR DE ZOMER VAN 2020 VOOR

De zomer van 2020 is er voor veel mensen eentje van de ‘staycation’. Het coronavirus gooit niet alleen roet in de reisplannen, maar ook in heel wat zomerse activiteiten in steden en gemeenten. Zo ook in Ichtegem. Toch stelt het lokaal bestuur de lightversie voor van het cultureeltoeristisch programma dat doorgaat tijdens deze coronazomer.

“Ichtegem start de zomervakantie traditioneel met de opening van Zomer in Ichtegem, de overkoepelende naam voor alle culturele evenementen die tijdens de zomermaanden plaatsvinden”, vertelt schepen van cultuur Celesta Muylle. “‘Zomer in Ichtegem’ zou dit jaar aan een jubileumeditie toe zijn. We zijn ermee gestart in 2006, nadat we op de verjaardagstentoonstelling van onze lokale kunstenaar Irénée Duriez in 2005 de eerste contacten hadden gelegd. Corona boycot dus onze 15de editie”, zucht de schepen.

Kunstparcours Ichtegem

‘Zomer in Ichtegem’ wordt dus niet integraal georganiseerd in 2020. Enkel het kunstparcours blijft behouden. “De openingsreceptie bij Irénée Duriez, alle andere recepties, evenals de kunstlezing (waar we vorig jaar mee gestart zijn trouwens), het optreden bij Katy de Bock en het optreden tijdens de finissage van ID eSt vallen volledig weg”, zegt Celesta Muylle. “Normaal leggen we ook een bus in die alle locaties van het kunstparcours aandoet, maar ook deze rijdt dit jaar niet uit”.

Het lokaal bestuur ging echter creatief aan de slag en organiseert alsnog het Kunstparcours. “Hier brengen we op een corona-veilige manier toch wat kunst en cultuur aan de dag”, glundert de schepen.

Er zijn opnieuw 9 kunstlocaties in Groot-Ichtegem en omstreken waarbij een twintigtal kunstenaars werk exposeren. Alle locaties vind je ook terug in de brochure. Deze kun je gratis downloaden via www.ichtegem.be/zomer-in-ichtegem of komen afhalen (na telefonische afspraak) bij de dienst cultuur in het administratief centrum, in het gemeentehuis van Ichtegem of in de bibliotheken.

18 juli – 13 september, elke zaterdag en zondag van 13.30 tot 19 uur • Open atelier en beeldentuin Irénée Duriez, Keibergstraat 6 Ichtegem; gastkunstenaar Distel (schilderijen) • Open atelier en beeldentuin Johnny Werkbrouck, Schoolstraat 16 Wijnendale; gastkunstenaar Julien Delagrange (schilderijen)

18 juli – 30 augustus, elke zaterdag en zondag van 13.30 tot 19 uur •

Open atelier en beeldentuin Dirk Santens, Swolstraat 4 Ichtegem; gastkunstenaars Valerie Decleer (fotografie) en Jean-Luc Verpoucke (beeldhouwen) • Beeldentuin Mia Moreaux, Eernegemsestraat 120 Westkerke; diverse gastkunstenaars • Kunstenaarstuin Katy De Bock, Zeeweg Zuid 29 Aartrijke; gastkunstenaars AnuschB (glaskunst), Christèle Devriendt (juwelen) en Jan Desmarets (beeldhouwen)

1 augustus – 30 augustus, elke zaterdag en zondag van 13.30 tot 19 uur

Kunstcollectief iD eST, kerk Bekegem; kunstenaars Daniël Joseph (beeldhouwen en schilderkunst), Peter Simoen (grafiek) en I.M. Jean-Paul Tyberghein (beeldhouwen en tekenen) • Atelier De Maretak, Kapelleweg 20 Eernegem; groepstentoonstelling Kornul (beeldhouwen), Marleen Vandewalle (letterkappen) en Yvi De Backer (beeldhouwen) • Fototentoonstelling Jour et nuit, kerk Ichtegem; Madelief (fotografie) • Open atelier en beeldentuin Lieven Debrabandere, Moerdijkstraat 28 Moere; gastkunstenaars Lieven Demunter (beeldhouwen) en Christien Dutoit (beeldhouwen) Verder waren er nog extra festiviteiten ingepland dit jaar: het zou een jubileum zijn geworden voor drie van onze kunstenaars, namelijk Mia en Irénée worden beide 70, Lieven 75. Irénée geeft wel een kunstboek uit dat een historisch overzicht geeft van zijn werk (auteur: Hugo Brutin).

Ik Zomer West-Vlaams

De provincie West-Vlaanderen lanceerde de actie ‘Ik Zomer West-Vlaams’, om het zomeraanbod in eigen gemeente, regio en provincie in de kijker te zetten.

Onze gloednieuwe fiets- en wandelkaart is de belangrijkste actie binnen ‘Ik Zomer West-Vlaams’. Hierop vind je alle bewegwijzerde fiets- en wandelroutes in onze gemeente terug: Tijl en Nelepad, Rozendaalpad, Bourgognepad, Boskapelroute, Utfancroute, Richard Depoorterroute (mountainbike) en de 4.000- en 10.000-stappenroute Eernegem en Ichtegem. Ook de horecastopplaatsen, aanbieders van de korte keten (verkoop lokale producten), bezienswaardigheden, speelpleintjes en de locaties van de ‘Kunstroute Ichtegem’ vind je op de kaart terug. Kortom, een recreatieve kaart die de hele zomer lang inspiratie biedt voor ontspanning met vertrek bij jou thuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *