Hoogleedse jeugd op pedalen: De kracht van belonen

Een hernieuwde blik op mobiliteit in Hooglede

De Vrije Basisschool De Zonnebloem , Kleine Stadenstraat 4, Hooglede

Hooglede, een dorp met een visie op de toekomst, omarmt een nieuw project dat de jeugd aanmoedigt om de auto te laten staan en de wereld op eigen kracht te ontdekken. Het High-Five project, dat binnenkort van start gaat in de centrumbasisscholen, heeft tot doel kinderen te motiveren meer te voet of met de fiets naar school te reizen. Op 15 september, tijdens de week van de mobiliteit, zal de mascotte van het project, een superheld, de kinderen een warm welkom heten in de eerste twee scholen. Bij succesvolle evaluatie zal het project worden uitgebreid naar andere scholen binnen de gemeente.

Een veilige toekomst bouwen voor de jongsten onder ons

Hooglede heeft een scherpe focus op verkeersveiligheid, met name rondom scholen en andere plekken waar veel voetgangers en fietsers samenkomen. De afgelopen jaren heeft de gemeente aanzienlijke verbeteringen aangebracht, waaronder een tienpuntenplan met veiligheidsmaatregelen zoals fietszones, vaste 30 km/u zones en uniforme schoolgebieden. Dit nieuwe beloningssysteem voor fietsers en voetgangers is de kroon op dit werk, en streeft naar een veiligere en rustigere schoolomgeving.

Het spel van beloning: meer dan alleen punten verdienen

In een geniale zet om kinderen te betrekken, biedt het project ze de kans om, via een scantag op hun boekentas, virtuele punten te verdienen door zogenaamde High-Five palen aan te tikken. Deze punten kunnen later worden ingewisseld voor beloningen zoals gadgets of extra speeltijd. De speelse benadering wordt versterkt door de aanwezigheid van een superheld, die drie keer per jaar scholen bezoekt en het spel tot leven brengt.

Positieve impact in de praktijk

De resultaten liegen er niet om. Het project heeft al voet aan de grond gekregen in andere Vlaamse gemeenten, met gemiddeld een stijging van 63% in fietsgebruik over een schooljaar en in sommige scholen zelfs een verdubbeling.

High-Five voor iedereen

Voor diegenen die niet in staat zijn om te lopen of fietsen, biedt het Five&Ride-systeem een oplossing. Hier kunnen kinderen uitstappen en de laatste paar honderd meter te voet gaan, zodat ze toch de ervaring van het te voet of met de fiets gaan niet missen.

Een nieuwe stap voor Hooglede

De aftrap van het project vindt plaats in De Vrije Basisschool De Zonnebloem op 15 september om 8u30 en in Gemeenteschool Wonderwijs op 15 september om 10u25.

Voor verdere details kunt u contact opnemen met:

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be