Historische Overwinning voor Stop de Torens: Gemeenteraad van Knokke-Heist Zet Punt Achter Overmatige Torenpracht

Knokke-Heist, 7 juli 2023 – Een sprankje hoop gloort aan de horizon van Knokke-Heist, dankzij het vastberaden burgerinitiatief Stop de Torens. Hun inzet om de authentieke charme van onze gemeente te behouden, begint eindelijk zijn vruchten af te werpen. Onlangs heeft de gemeenteraad de Hoogbouw- en Vistanota geannuleerd, waardoor verdere hoogbouw in Knokke-Heist voorgoed tot het verleden behoort.

De Opwaaiende Vlaggen van Hoop

Stop de Torens juicht de recente positieve ontwikkelingen toe, waarbij de gemeenteraad een duidelijk signaal heeft afgegeven: pp 29 juni 2023 werden zowel de Hoogbouwnota als de Vistanota unaniem verworpen door de gemeenteraad. Hiermee komt er een einde aan de ongebreidelde torenpracht die op geen enkele manier gesteund wordt door de bevolking. Denk maar aan de omstreden projecten zoals de Heldentoren, One Carlton, Lake District en Hoost. Stop de Torens is verheugd over de snelle reactie van de gemeenteraad, die mede mogelijk is gemaakt door de inzet van zowel jonge als ervaren schepenen.

Het omstreden POC-project lijkt van de baan te zijn. Hoewel het uitgebreid werd gepresenteerd, is het project nooit ingediend.

Een gemeenteraad die luistert naar zijn burgers

De twee buitenproportioneel hoge torens tussen het Wielingenplein en het Wielingenstraatje zullen er niet komen, omdat de gemeenteraad de vista- en hoogbouwnota heeft afgewezen. Toekomstige projectvoorstellen zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de geldende hoogtelimieten in de buurt (maximaal zes verdiepingen aan de westkant en vier verdiepingen aan de oostkant). De gemeenteraad van Knokke-Heist begint rekening te houden met de reacties en behoeften van de inwoners van Knokke-Heist. Laten we hopen dat dit in de toekomst zo blijft. We moeten geen projecten meer accepteren die de buurtbewoners benadelen ten gunste van bouwpromotoren. De eigenheid van elke buurt moet worden gerespecteerd en mag niet fundamenteel worden veranderd.

De Strijd Gaat Door

We merken op dat sommige bouwpromotoren onze signalen begrijpen en afzien van projecten zonder draagvlak. Burgerinitiatieven zoals S.O.S. Heist-aan-Zee en Stop Casino verdienen lof voor hun fantastische werk. We waarderen hun enorme inzet! Nieuwe ontwikkelingen moeten mogelijk zijn, zoals Duinenwater. Maar we moeten ervoor zorgen dat ze zo min mogelijk impact hebben op onze inwoners. Onze gemeenschap staat altijd op de eerste plaats. Het burgerinitiatief Stop de Torens zal alle vastgoedprojecten in Knokke-Heist nauwlettend blijven volgen. Geïnteresseerde Knokkenaars kunnen op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief op www.stopdetorens.be

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )