Het zwinneblomme-mysterie: Lamsoor transformeert Zwin Natuur Park in een paars paradijs

De paarse pracht van het Zwin

In de Zwinvlakte, het hart van het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist, is er een prachtig fenomeen in volle bloei: de Lamsoor, ook wel de ‘zwinneblomme’ genoemd in het Vlaamse dialect. Deze typische schorrenplant vormt gedurende enkele weken, tot eind augustus, een betoverend paars bloementapijt dat het landschap domineert. Dit jaar is de Lamsoor opvallend wijd verspreid over de gehele Zwinvlakte, een blikvanger vanaf het moment dat je dit natuurschoon betreedt.

Herstel van een bijna verloren schat

Een decennium geleden balanceerde de Lamsoor op de rand van uitsterven in het Zwin. Dankzij de beschermingsstatus van de plant en de uitbreiding van het Zwin in 2019, groeit dit bloementapijt jaarlijks met een verbazingwekkende snelheid. Het Zwin blijft het enige natuurgebied in België waar de Lamsoor zo uitbundig bloeit.

De weerbaarheid van Lamsoor

Lamsoor, een lid van de strandkruidfamilie, dankt zijn naam aan de vorm van zijn bladeren. Het is een van de weinige planten die zout uit zeewater kan opnemen en afscheiden, en daarmee in het zoute zeemilieu kan overleven. Waar de meeste planten in deze omgeving schaars en grijsblauw zijn, schittert de Lamsoor met een lichtpaarse gloed.

De favoriet van natuurliefhebbers

Dit paarse tapijt bloeit slechts één keer per jaar en trekt veel bezoekers en fotografen naar het Zwin Natuur Park. De unieke beelden van het landschap, gehuld in een deken van paarse bloemen, zijn ieder jaar weer een adembenemend schouwspel.

Lamsoor versus Zulte

Lamsoor wordt vaak verward met Zulte, of zeeaster, een andere typische plant voor het gebied. Hoewel Lamsoor niet eetbaar is vanwege zijn houtige smaak, zijn de jonge bladeren van Zulte een lekkernij in verschillende (vis)gerechten. Lamsoor is echter wel een traktatie voor de schapen, wat verklaart waarom de schapen in de lente en zomer niet in de Zwinvlakte grazen.

Duik dieper in de wereld van de Lamsoor

Bezoekers die meer willen weten over de Lamsoor, kunnen terecht bij de Zwingids in de Zwinvlakte. De tentoonstelling ‘De Geheimen van het Zwin … in LEGO® blokjes!’, biedt bezoekers ook de kans om de Lamsoor tot 12 november te bewonderen in de vorm van LEGO-blokjes.

( tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )