Het Zeewier Schouwspel: De Voorpremière van de Zeeuwse Hangcultuurmosselen 2023

Het was een bijzonder uitgelaten dag op 8 juni 2023 in het idyllische vissersdorp Bruinisse, een parel van de Zeeuwse delta. Een moment dat de kalender markeert als het begin van een gastronomisch avontuur, een stukje geschiedenis dat in de maak is. Het gordijn van de Oosterschelde werd opgetrokken om het publiek het epische toneel van de Zeeuwse hangcultuurmosselen 2023 te laten bewonderen.

Gewapend met notitieblokken, camera’s en de nodige dosis nieuwsgierigheid, betraden onze verslaggevers, Serge Jansen, Christel Verbeke en Andy Vermaut, van Westnieuws, de arena. Het voelde alsof ze getuige waren van het waterige equivalent van een zonsopgang; de opkomst van een nieuw seizoen, een ziltige dageraad van de zeevruchtenwereld.

De ceremonie begon met een warme ontvangst, versierd met koffie en Zeeuwse bolussen, bij Mosselhandel Bout. Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau heette iedereen welkom en wierp de eerste metaforische lichtstraal op de intrigerende hangcultuur van mosselkwekerijen.

Vervolgens begon de ontdekkingsreis over de uitgestrekte wateren van de Oosterschelde, naar de plaatsen waar de ware magie gebeurt. Het voelde als een sierlijke dans tussen mens en natuur, met touwen versierd met rijkelijk groeiende mosselen, elk een belofte van gastronomische geneugten. Een scenario rechtstreeks uit een aquatische utopie, zo levendig dat zelfs Poseidon zou blozen van trots.

Mosselambassadeur Sven Ornelis voegde zich bij de enthousiaste groep en leidde de operatie om de eerste oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen naar boven te halen. Je kon de opwinding proeven in de zilte zeelucht, even krachtig als de golven van de Oosterschelde. De magie van het moment werd nog versterkt toen Sven, met de flair van een doorgewinterde chef, de vers geoogste mosselen bereidde.

Het was een samenspel van mosselen en mens, een schouwspel van kookkunsten dat de zintuigen prikkelde. “Een mossel in de hand is goud waard,” lachte Sven, terwijl hij de mosselen op smaak bracht met een Spaans tintje, een knipoog naar de zomer die op het punt staat te beginnen.

Het is onmogelijk om deze dag samen te vatten zonder te spreken over de smaak van de eerste hangcultuurmosselen van het seizoen. Ze smaakten zowel fris als rijk, zowel zilt als zoet, een harmonieus samenspel van smaken die de lippen deed likken en de harten sneller deed
kloppen. Een beetje zoals de verfijnde, verkwikkende smaak van een langverwachte eerste kus. Met de Oosterschelde als decor en de zon die haar gouden licht op de wateren wierp, had deze ervaring een bijna poëtisch karakter.

Na de proeverij werden de pers en gasten getrakteerd op het culinaire vakmanschap van Sven Ornelis, die zichzelf op de kade transformeerde van een mosselambassadeur naar een maestro van de keuken. Met een vleugje humor en een flair voor het theatrale, maakte Sven een culinair meesterwerk dat de delicate mosselsmaak verbeterde met een vleugje chorizo en de kruidige tonen van het mediterrane pallet.

Het aroma was een symfonie op zichzelf, even onweerstaanbaar als het verleidelijke gezang van de zeemeerminnen. Het resultaat was een mosselgerecht dat ons deed denken aan een zonsondergang aan de Spaanse kust, zowel warm als zwoel, met een sfeer die net zo bruisend was als zijn Spaanse zomerwijn, Rueda.

De dag eindigde met een knal, maar de herinnering aan deze zilte dag blijft levendig in onze gedachten. Dit was meer dan een simpele persbijeenkomst; het was een viering van de symbiose tussen mens en natuur, een triomfantelijke voorstelling van de levenskracht van de zee en een eerbetoon aan de Zeeuwse tradities die door de tijd heen zijn bewaard gebleven.

Als u op zoek bent naar een sprekend voorbeeld van de schoonheid van het leven en de vreugde van eenvoudige genoegens, kijk dan niet verder dan de Zeeuwse hangcultuurmosselen. Want zoals het oude spreekwoord luidt: “Wie mosselen eet, leeft het leven zoet”. En daar is op zo’n dag, te midden van de Oosterschelde, geen woord van gelogen.

Met dank aan Eveline Vanhoutteghem van RCA en Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau, voelt het alsof we getuige zijn geweest van een stukje geschiedenis. En als Sven Ornelis gelijk heeft en de mosselen verser dan vers waren, dan waren wij die dag zeker de gelukkigste mensen van de wereld.

Dus, terwijl we de zon zien ondergaan over Bruinisse en we onze gedachten en smaakpapillen laten dansen op de echo’s van deze wonderbaarlijke dag, kunnen we niet anders dan met een glimlach zeggen: Proost op de Zeeuwse hangcultuurmosselen, proost op het leven!

En dus, toen de laatste smaak van Sven’s mosselcreatie nog steeds op onze tong danste, verlieten we Bruinisse, het zilte paradijs van de Oosterschelde. We keerden terug naar onze dagelijkse routines, maar bleven gevuld met een stukje van de zee, een zoete herinnering aan de dag waarop we de nieuwe oogst boven water haalden.

Elke keer als we een mossel zullen proeven, zullen we de vleugjes van de zeelucht onthouden die op deze bijzondere dag de vroege zomerbries sierden. Elke keer als we een Zeeuwse hangcultuurmossel zullen eten, zullen we terugdenken aan de touwen vol mosselen, hangend als zeejuwelen, glinsterend onder het glanzende oppervlak van de Oosterschelde.

De symbolische betekenis van deze dag gaat verder dan de pure vreugde van de smaak. Het was een levendige herinnering aan de band tussen de mens en de zee, de schoonheid van duurzame praktijken en de waarde van tradities. We zijn tenslotte maar passanten in deze waterige wereld, en deze momenten van harmonie tonen ons dat we werkelijk kunnen samensmelten met de natuur, en er iets buitengewoons uit kunnen halen.

Het evenement was een bewijs dat, ongeacht de snelheid van ons leven, we altijd tijd moeten vinden om de mosselen te ruiken. Of beter gezegd, om ze te proeven. Want zoals we in Zeeland zeggen, “je bent pas echt rijk als je weet dat je genoeg hebt”. En op deze dag, temidden van het water, de mosselen, en het gezelschap van Sven, Tilly, Eveline en vele anderen, hadden we meer dan genoeg.

Het was een waar feest van het leven, een spektakel dat we allemaal met een glimlach zullen onthouden. Het was een dag van mosselen en vreugde, een dag die in ons geheugen gegrift staat als de dag waarop we de Zeeuwse hangcultuurmosselen 2023 voor het eerst proefden. En wat een dag was dat, gevuld met de geuren, smaken en verhalen van de zee.

Als u ons nu excuseert, we moeten verder, naar het volgende verhaal dat wacht om verteld te worden. Maar weet dat Bruinisse, met zijn hangcultuurmosselen en charmante sfeer, voor altijd een speciale plek in ons hart zal hebben. En zoals we in Zeeland zeggen, “Het leven is als een mossel, je moet de schoonheid van binnen zoeken”. En dat hebben we zeker gedaan.

( Verslag door Serge Jansen en Andy Vermaut van www.westnieuws.be )