Het verleden van Waregem herleeft in schitterende vertellingen

Een nieuw Heemkundig Genootschap, “Waregemse Verhalen”, is opgericht in Groot-Waregem om de historische verhalen en rijke geschiedenis van de regio levend te houden voor toekomstige generaties. Met een groeiend team en een reeks geplande evenementen en publicaties, ziet de toekomst van historisch Waregem er rooskleurig uit.

13 september 2023, 16:00 uur, Groot-Waregem

Het verleden tot leven gewekt

Een frisse wind waait door de historische gangen van Groot-Waregem. Het gloednieuwe Heemkundig Genootschap “Waregemse Verhalen” is onlangs opgericht met als doel de rijke geschiedenis van deze regio voor de komende generaties levend te houden. Met een focus op de subregio’s Beveren-Leie, Desselgem, Sint-Eloois-Vijve, Nieuwenhove en Waregem, bereidt deze organisatie zich voor om fascinerende inzichten en verhalen over deze plekken te delen.

Verborgen schatten in verhalen

Van tragische oorlogen tot levendige middeleeuwse taferelen, van markante lokale figuren tot de sociaal-politieke en architecturale evolutie, de schat aan onderwerpen is enorm. Binnen de grenzen van Groot-Waregem schuilen er verhalen van socio-culturele evenementen, traditionele festiviteiten en economische bedrijvigheid. Herinneringen aan aardbevingen, luchtvaartincidenten en bevrijdingsdagen zijn slechts enkele van de vele episoden die wachten om verteld te worden.

Open uitnodiging tot samenwerking

Het enthousiasme voor dit initiatief wordt weerspiegeld in het groeiende team van het genootschap, dat momenteel uit tien kernleden en een aantal vrijwillige medewerkers bestaat. Maar de deuren staan altijd open. Jong of wat ouder, elke hand en elk brein is welkom om bij te dragen aan het levend houden van de geschiedenis van de stad. Of het nu gaat om het documenteren van ooggetuigenverslagen, het aandragen van nieuwe thema’s of het diepgaand onderzoeken van specifieke onderwerpen, er zijn talloze manieren om deel uit te maken van dit opmerkelijke project.

Op hun online platform, www.waregemseverhalen.be, bieden ze reeds een voorproefje van wat komen gaat. Via hun website is het niet alleen mogelijk om de beginnende verzameling historische vertellingen te ontdekken, maar ook om suggesties aan te dragen, mee te werken of je te abonneren op hun nieuwsbrief. Ook hun Facebookgroep heeft al snel de aandacht getrokken met een indrukwekkend aantal van 1000 leden.

Boeiende bijeenkomsten op de agenda

Ambities rijzen met plannen om jaarlijks minstens twee lezingen te organiseren. Een recente lezing over Streuvels en Waregem, gehouden in het Piraten Paviljoen van Be-Part, trok al veertig belangstellenden. En de toekomst oogt veelbelovend met onder andere een lezing door prof. Maarten Larmuseau over de toepassing van DNA in genealogie en een graphic novel van Ivan Adriaenssens over de historie van Waregem.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *