Het sluimerende geheim van Aardenburg en Eede

In de schaduw van de Markt in Aardenburg en de kronkelende lanen van Eede, hebben de oude stenen van de huizen meer gezien dan menig inwoner zich realiseert. De klokken luidden wellicht niet ter waarschuwing, maar het verleden kwam onvermijdelijk bovendrijven.

Duistere ontdekkingen in historische kernen

Op deze stille zomerdag vandaag waarop de bloesems zich ontplooiden en de hemel donker kleurde, werd Aardenburg door een onheilspellende stilte gegrepen. Onder het waakzame oog van het gezag, deed de politie een inval in een woning aan de immer rustige Markt. Wat men daar aantrof, zou de ziel van de stad enige tijd verduisteren. Een zwaar gewicht van 2,2 kg hennep, sporen van 11,9 gram hasjiesj, 28 gram cocaïne en zelfs 2,1 gram ketamine werden uit de duistere krochten van de woning gehaald.

Niet ver daarvandaan, in Eede, leek de natuur zich te spiegelen aan de gebeurtenissen van die dag. Bij een inval in de Nieuwstraat ontdekte men kweekruimtes, waar de geur van hennep haast tastbaar in de lucht hing. Een oogst van 301 hennepplanten, 145 gram hennep en 2,1 gram hasjiesj werd aan het licht gebracht.

Een pleidooi voor de openbare orde

“Drugshandel en -gebruik in een woning zijn als een donkere wolk die over een gemeenschap trekt”, sprak een buurtbewoonster met een plechtige zwaarte in haar stem. “Het zorgt voor een onbalans in de orde, brengt onveiligheid met zich mee en trekt duistere figuren aan.” Deze woorden echoën wellicht nog lang na in de harten van de bewoners.

Epiloog

Wanneer de rust weerkeert in Aardenburg en Eede, zullen de gebeurtenissen van deze bewuste dag hun plaats vinden in de rijke geschiedenis van deze dorpen. Maar voor nu is het een herinnering, een waarschuwing, dat achter elke deur een verhaal schuilt.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be