Het Opheffen van het Verbod: Een Aquatische Wederopstanding op Kanaal Bossuit-Kortrijk

De opheffing van het tijdelijke captatie- en zwemverbod op het Kanaal Bossuit-Kortrijk markeert de succesvolle bestrijding van een blauwalgenuitbraak. Hoewel de huidige waterkwaliteit nog niet voldoet aan de ‘zeer goede’ norm, is het kanaalzwemmen nu weer mogelijk voor mensen die niet tot risicogroepen behoren.

Wanneer de Dreiging van Blauwalg Vervaagt

In het hart van de zomermaand juli, legde de sluimerende geest van cyanobacteriën, de beruchte blauwalg, een onaangenaam kleed over het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Met een nevel van gif dat uit haar waterige tentakels sijpelde, maakte deze schadelijke plaag het water onveilig voor zowel mens als dier. In reactie hierop tekende het burgemeesterschap een besluit, een tijdelijk verbod, dat zich als een keten uitstrekte over het gehele kanaal, zowel het zwemmen als het onttrekken van water aan banden leggend. Echter, als een fabelachtig waterfeniks die uit de as herrijst, is de waterkwaliteit onlangs weer hersteld, met als resultaat het opheffen van dit verbod.

De zomermaanden brengen veelal zwoele, lome dagen met zich mee, een ideale broedplaats voor blauwalg, die zich met genoegen nestelt in wateren met weinig stroming. De duidelijk waarneembare bloei van deze bacteriën aan het wateroppervlak, geconcentreerd rondom de zwemzone aan de Abdijkaai, was zorgwekkend. Deze wezens, in hun stervensproces, laten giftige stoffen vrij die de gezondheid van mens en dier bedreigen, met symptomen variërend van oog- en luchtwegirritaties tot diarree en braken.

De terugkeer van het waterleven

De regenbuien en mildere temperaturen van de laatste dagen werkten echter als barmhartige heelmeesters, die de kwaliteit van het water weer naar een aanvaardbaar niveau tilden. De schadelijke cyanobacteriën, die voorheen het waterrijk domineerden, zijn nu verdwenen, zoals bevestigd door verdere staalnames. Het verbod, een onaangename echo uit het verleden, is hierdoor onmiddellijk opgeheven.

Een voorzichtige terugkeer naar het kanaalzwemmen

Echter, net als een pas hersteld patiënt, heeft het water een teer evenwicht en wordt nog steeds nauwlettend in de gaten gehouden. De actuele waterkwaliteit voldoet nog niet aan de normen voor ‘uitstekende’ waterkwaliteit. Daarom wordt, totdat deze verheven standaard is bereikt, zwemmen in het kanaal ontraden voor kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte weerstand. Maar voor de rest, kunnen de zwemmers zich met hernieuwde moed opnieuw storten in de verkwikkende wateren van het kanaal.

Met deze ontwikkelingen wordt duidelijk gecommuniceerd door de organiserende triatlonclub Aqua Protect 3 Team, een baken van vertrouwen en begeleiding in deze tijden van verandering.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )