Het ongrijpbare mysterie van de moord op Peter De Vleeschauwer die nooit is opgelost

Duistere gebeurtenissen in de schaduw van de kazerne

Op een kalme avond in 1996 te Sint-Niklaas, werd het leven van politieman Peter De Vleeschauwer bruut verstoord. Achter zijn bureau werd hij plotseling meegenomen, en in een onbekende BMW geplaatst. Het laatste dat men van hem zag, was de wagen die zich met ronkende banden en razendsnelle vaart uit de voeten maakte.

Ogen op de hormonenmaffia

Een jaar eerder was er een gelijkaardige spanning in de lucht. Veearts Karel Van Noppen, een fervent strijder tegen illegale hormonen, werd in koelen bloede neergeschoten. De man achter de trekker was Albert Barrez, een huurdoder voor topcrimineel Carl De Schutter. Het doelwit? De onbuigzame en onkreukbare Van Noppen.

De onvoorspelbare ontvoering

De avond van 14 november 1996, tussen 20.30 uur en 20.40 uur, zag de buurt rond de rijkswachtkazerne in Vermorgenstraat te Sint-Niklaas een haast filmische scène ontvouwen. Getuigen zagen hoe Peter De Vleeschauwer in een BMW werd geduwd door een blonde man, die daarna snel het voertuig betrad en wegscheurde.

Echo’s uit de kazerne

Hoewel er gedurende de dag meerdere rijkswachters in het gebouw waren, was er gedurende die cruciale 50 minuten maar één aanwezig – Peter De Vleeschauwer. Bij aankomst van zijn vervanger, Eric C., was er van Peter geen spoor, maar wel zijn jas, een omgestoten stoel en een kom lauwe soep.

Geluiden van conflict

Peter De Vleeschauwer was geen doorsnee rijkswachter. Zijn activisme voor Groen, gecombineerd met zijn dienst, maakte hem een buitenbeentje en mogelijk een doorn in het oog voor sommige collega’s. Zijn onophoudelijke vastberadenheid om corruptie en onrecht binnen en buiten de kazerne aan te kaarten, bracht hem misschien wel in direct gevaar.

Een verstrengeld lot

Zijn plotselinge verdwijning blijft een mysterie. Sommigen speculeren over zijn mentale toestand na een mogelijke overplaatsing, terwijl anderen geloven dat er meer sinistere krachten aan het werk waren. Wat het ware verhaal ook moge zijn, de schaduw van de twijfel blijft hangen.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www. westnieuws.be )