Het Laatste Nieuwsanker: Martine Tanghe, Ster van het Journaal, Vaart uit in de Eeuwigheid

Kortrijk Treurt om het Verlies van de Journalistieke Vorstin

Kortrijk ligt gehuld in een sluier van rouw; een storm van verdriet woedt in de harten van haar inwoners. De felle, brandende ster aan de horizon van de journalistiek, Martine Tanghe, heeft haar licht laten doven op 23 juli. De voormalige VRT-journaliste, geboren in het pittoreske Bellem en opgegroeid in Bissegem, heeft de eeuwigheid omarmd op 67-jarige leeftijd.

De Sint-Vincentius Profeet

Van jongs af aan werd de toekomstige grootsheid van Tanghe herkend. Haar vroege jaren in de klaslokalen van de vrije basisschool Sint-Vincentius werden gekenmerkt door haar intellect, waardoor ze zich onderscheidde als het slimste meisje van de klas. Ze studeerde Latijn en Grieks in Kortrijk, voor ze Bissegem verliet om haar universitaire studies na te streven.

42 Jaar van Onovertroffen Dienst

Tanghe besteedde meer dan vier decennia van haar leven aan de openbare omroep. Haar vakmanschap als journaliste en nieuwsanker was ongeëvenaard; haar pensioen in 2020 werd gemarkeerd door het meest bekeken journaal aller tijden, een bevestiging van haar impact en nalatenschap. Meer dan twee miljoen kijkers zwaaiden haar uit als hun favoriete nieuwsanker.

Commandeur in de Kroonorde

Tanghe’s stokpaardje was correct taalgebruik, waarvoor ze meermaals werd gelauwerd. Deze passie heeft niet alleen een stempel gedrukt op de journalistiek, maar ook op de natie. Recentelijk eerde het Koningshuis haar uitzonderlijke bijdrage aan de maatschappij en haar indrukwekkende carrière door haar te benoemen tot Commandeur in de Kroonorde – een titel die wordt toegekend aan de meest verdienstelijke landgenoten.

Een Stad Betuigt haar Respect

Niet alleen was Martine Tanghe een icoon voor de VRT, maar ook een kleurrijk figuur in de geschiedenis van Kortrijk. De stad stuurt een officiële rouwbetuiging naar haar geliefden, een knipoog naar haar invloed en betekenis voor de gemeenschap.

Als eerbetoon aan Tanghe heeft de VRT een elektronisch rouwregister geopend. Condoleances kunnen doorgemaild worden naar bedanktmartine@vrt.be In dit donkere uur van verlies schijnt de ster van Martine Tanghe nog steeds helder – een licht dat door haar ongelooflijke bijdragen aan de journalistiek en de samenleving nooit zal doven.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )