Het intieme canvas van dementie: ‘Kapsalon Romy’

De meeste films worden bekeken voor vermaak, maar slechts enkele hebben de kracht om sociale kwesties te belichten op een manier die zowel ontroerend als leerzaam is. “Kapsalon Romy” is precies zo’n film. Het belicht het thema van dementie niet vanuit een medische invalshoek, maar eerder vanuit de tedere relatie tussen grootmoeder en kleindochter.

September: Een tijd van reflectie over dementie

Iedere septembermaand staat in het teken van wereldwijde bewustwording rond dementie. Alzheimer is de meest prominente vorm van deze ziekte, maar de film geeft een stem aan iedereen die met de impact hiervan leeft.

Filmavond details:

Datum: Dinsdag 19 september 2023, 19.00u
Locatie: Bib, Boekenplein 1, Waregem
Doelgroep: Iedereen (leeftijd >9 jaar)
Aanmelden: Verplicht, via waregem.gezinsbond.be
Kosten: € 5 (kansentarief met UIT-pas: € 1), Leden Gezinsbond ontvangen € 2 spaarkorting ter plaatse

Het delicate weefsel van familiebanden

Romy brengt haar namiddagen door bij haar grootmoeder na school. Maar dit is niet het typische kapsalon waar de lucht gevuld is met vrolijke gesprekken en gelach. De relatie tussen Romy en haar oma lijkt in eerste instantie gespannen; haar oma is vaak gestrest en heeft weinig geduld voor het jonge meisje. Maar zoals het leven vaak gaat, is niet alles wat het lijkt. Wanneer oma een geheim deelt met Romy – haar strijd met de ziekte van Alzheimer – verandert alles.

Het is een verhaal dat zich ontvouwt als een kunstig schilderij van emoties en begrip. Een band die, ondanks generatieverschillen, de kracht van liefde en begrip aantoont.

Een filmische parel voor het hele gezin

In deze tijden waarin de familiebanden soms vervagen door de drukte van het leven, herinnert “Kapsalon Romy” ons aan het belang van intergenerationele banden. De film nodigt uit tot reflectie over hoe we zorg dragen voor onze ouderen en hoe we kunnen leren van hun levenservaringen.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )