Het groene hart van Aalbeke klopt sterker

De stad Kortrijk en Natuurpunt Beheer vzw hebben samen twee nieuwe percelen in Aalbeke aangekocht, gelegen nabij het ‘Wit kasteel’. Deze aankoop maakt deel uit van het stadsakkoord ‘Beste Stad van Vlaanderen’ en het bredere Interfluvium-project.

Groen stadsakkoord: een belofte waargemaakt

Aalbeke, een rustig stukje Vlaanderen, heeft er weer een stukje groen bij, en wel op een locatie die bol staat van geschiedenis en natuurlijke pracht. Onder het toeziend oog van het imposante ‘Wit kasteel’ of ‘Château de Bourbon’ nestelen zich twee nieuwe percelen, die de stad Kortrijk samen met Natuurpunt Beheer vzw heeft verworven. De investering, een verderzetting van het ‘Beste Stad van Vlaanderen’-akkoord, is veel meer dan enkel cijfers en oppervlaktes; het is een belofte aan de bewoners en de natuur.

De rijkdom van Aalbeke’s landschap

Diep tussen de Blauwkasteelstraat en de statige schaduw van het kasteel, vinden we de twee nieuw aangekochte stukjes land. De percelen zijn op zichzelf al een streling voor het oog, met elk hun eigen karakter. Terwijl het ene zich langzaam laat overgroeien door de grauwe abeel, toont het andere zijn ruigere kant met brandnetel, pitrus en een boswilg die de rand bewaakt. Maar misschien wel het meest poëtische aspect van deze aankoop is de stille poel, waar de lisdodde wiegt op het ritme van de wind.

Een gezamenlijke inspanning voor de toekomst

Het is niet enkel de stad die haar steentje bijdraagt. Terreinbeherende natuurverenigingen zijn dag in dag uit bezig met groenrealisaties, ook al ontbreekt het hen soms aan de nodige middelen. Dankzij de NatuurbanK kan de stad hen financieel ondersteunen in hun nobele missie. Want zoals schepen Bert Herrewyn terecht opmerkte: “Elke aankoop is een grote winst voor ons klimaat.”

Het grotere geheel: Interfluvium

Deze aankoop past in een breder kader. Tussen de Leie en de Schelde, op het grondgebied van Kortrijk en Zwevegem, wordt er gewerkt aan een integrale visie op open ruimte. Een plan waarbij aandacht wordt besteed aan landbouw, natuur, bos, waterlopen en trage wegen. Een gezamenlijke inspanning met waardevolle partners als Boerenbond en Natuurpunt. De nieuwe percelen in Aalbeke zijn het levende bewijs van deze ambitie.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *