Het ga je goed Wardje, rust nu maar, de laatste groet aan de burgervader: afscheid van ereburgemeester Ward Demuyt van Oostkamp

Een liefdevol eerbetoon

Op de zacht wiegende tonen van orgel en sopraan, neemt Oostkamp afscheid van zijn ereburgemeester, zijn burgervader. In de Sint-Pieterskerk ziet men rijen van diepbedroefde gezichten, niet enkel familie maar een heel dorp dat komt rouwen, een dorp dat een deel van zijn ziel verliest.

“Lieve papa, Dienstbaarheid voor u, dag in, dag uit.” Deze woorden, gegraveerd in de harten van de aanwezigen, tekenen het leven van Ward Demuyt. Een man die niet alleen als burgemeester maar ook als vader, grootvader en overgrootvader liefde gaf en liefde ontving.

Een plechtigheid vol eenvoud en genegenheid

De kerk vult zich met zachte muziek, Inge Zutterman’s sopraan stem danst door de ruimte, begeleid door organist Mirtra van Eenhooge. Het geluid raakt ieders ziel, het verdriet verpakt in prachtige tonen. De plechtigheid wordt verder opgeluisterd door de kleindochters Annelies en Lotte, die hun grootvader beschrijven met woorden als fier en dankbaar.

Dan is er de Eerwaarde Heer Giedoo Dereu, die de levensreis van Ward in een homilie vastlegt, een reis waarvan de koffer al leeg was omdat hij alles al had weggegeven. Zijn geliefden en velen onder ons dragen een aandenken aan hem mee in het hart. Hierin schuilt de wijsheid van een groot mens die het kleine wist te waarderen.

Oostkamp zegt vaarwel

De Sint-Pieterskerk is goed gevuld. Een grote delegatie van de gemeenteraad, vrienden als Luc Goutry en Norbert Decuyper, en hele pak anderen die ooit met Ward Demuyt hebben samengewerkt, zijn hier om de laatste eer te bewijzen. Het is een moeilijk afscheid, een intieme uitvaart voor een man wiens titel als burgervader hem dierbaarder was dan die van burgemeester. Het zijn momenten als deze waarin men de essentie van een leven kan vatten, een leven gewijd aan dienstbaarheid en liefde. Oostkamp zal Ward Demuyt ten eeuwige tijde blijven herinneren als een man die iedereen groette op straat, zelfs als hij ze meerdere keren per dag tegenkwam. Het ga je goed Wardje, rust nu maar.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )