Het fluisteren van zorg: een workshop over het herkennen van verontrustende signalen in opvoeding

Op 18 september biedt Lieven Pype in CC De Balluchon een workshop aan over het herkennen en handelen bij signalen van verontrustende opvoedingssituaties. Georganiseerd door Het Lokaal Overleg Kinderopvang en Huis van het Kind Koekelare, belooft de workshop zowel theorie als praktische oefeningen om deelnemers te voorzien van essentiële vaardigheden en kennis.

In de schemerige krochten van de samenleving, waar verontrustende opvoedingssituaties zich soms onopgemerkt schuilhouden, is er een behoefte aan duidelijkheid en handvatten. Voor al diegenen die op scherp staan om deze signalen te herkennen en daar adequaat op te reageren, komt er een unieke gelegenheid aan.

Signalen in de schaduw

Het is 18 september wanneer Lieven Pype, een expert op het gebied van pedagogische wetenschappen, het podium van CC De Balluchon betreedt. Zijn doel? Het overbrengen van zijn expertise over hoe men kan handelen wanneer er vage indicaties zijn dat er wellicht iets niet pluis is in de opvoeding van een kind. Het gaat over die momenten waarop ons onderbuikgevoel alarm slaat, maar we niet precies weten hoe we dat gevoel moeten vertalen naar actie.

Een route naar duidelijkheid

Tijdens de workshop, georganiseerd door Het Lokaal Overleg Kinderopvang en Huis van het Kind Koekelare, krijgen deelnemers niet alleen theoretische kennis voorgeschoteld via een doordachte PowerPoint-presentatie. Er wordt daadwerkelijk geoefend. En als kroon op het werk ontvangen ze een concreet stappenplan, als een kompas in de mistige wereld van verontrusting.

De drijfveer: Lieven Pype

Achter deze waardevolle workshop staat de indrukwekkende carrière van Lieven Pype. Met een solide achtergrond in zowel maatschappelijk werk als pedagogische wetenschappen, heeft Pype zich de afgelopen decennia verdiept in diverse specialisaties binnen de jeugdzorg. Zijn betrokkenheid strekt zich uit van intensief veldwerk tot innovatie en onderzoek. Zijn kennis en ervaring vormen samen een bron van wijsheid waaruit de workshop rijkelijk put.

Aanmelden voor verandering

Hoewel deze avond kosteloos is, is vooraf registreren essentieel. De workshop is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Dat kan via sociaalhuis@koekelare.be of 051 58 10 01. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via het Sociaal Huis Koekelare. Wanneer de avondklok 19.30 uur slaat op 18 september, zullen de deuren van CC De Balluchon opengaan voor een avond die kan leiden tot een wezenlijk verschil in de levens van kinderen.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be